Regija oko Sirije u ključnom trenutku

Pred sastanak s Putinom
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i ruski predsjednik Vladimir Putin počeli su u utorak razgovore u Sočiju o, kako je priopćio Kremlj, “normalizaciji situacije” na sjeveroistoku Sirije, a turski predsjednik ocijenio je uoči sastanka kako “regija prolazi kroz ključne dane”.

Putin je pak izrazio nadu da će bliski odnosi između njihovih zemalja omogućiti lakše pronalaženje rješenja za sukob u Siriji. Rusko ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je u utorak da je turska ofenziva u Siriji povreda teritorijalne cjelovitosti Sirije, prenosi Reuters pozivajući se na Interfax.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Oleg Syromolotov rekao je da samo ruski i iranski vojnici imaju zakonsko pravo biti u Siriji. Dodao je također kako očekuje da će na sastanku u Sočiju biti razjašnjeno tko kontrolira naftom bogate dijelove sjeveroistočne Sirije.

Erdogan je ranije upozorio sirijske Kurde da u utorak do 22 sata napuste područje u kojem bi trebala biti uspostavljena sigurna zona. Tada istječe petodnevni prekid vatre dogovoren sa SAD-om. Erdogan je rekao da je povlačenje kurdske milicije još u tijeku i da Turska sada nadzire više od 2000 kilometara četvornih sirijskog teritorija na svojoj jugoistočnoj granici.

Turska traži da borci Sirijskih demokratskih snaga (SDF) koje predvode Kurdi napuste područje uz granicu dugo 444 kilometara i duboko 32 kilometra, smatrajući ih teroristima povezanima s kurdskim pobunjenicima u Turskoj. Ofenziva je počela 9. listopada nakon što se SAD odlučio povući iz tog područja.

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad rekao je u utorak da je Erdogan “lopov”, prenijela je SANA.

Sirijske postrojbe ušle su protekli tjedan, uz pratnju ruskih snaga, u neke gradove na sjeveroistoku Sirije uz tursku granicu, ispunivši vakuum koji je nastao američkim povlačenjem.

Erdogan je u utorak također rekao da je britanski premijer Boris Johnson predložio da se održi samit o Siriji s francuskim predsjednikom Emmmanuelom Macronom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.  Erdogan je rekao da će pristati pod uvjetom da se summit održi u Istanbulu ili u pograničnim gradovima Sanliurfi ili Gaziantepu.

You may also like

0 comments