Reformisti pozvali na zaštitu suvereniteta, a Karamarko na zajedništvo

Predsjednik Narodne stranke – reformista Radimir Čačić pozvao je u srijedu predsjednicu države, Vladu i Sabor da radi zaštite suvereniteta Hrvatske preuzmu nadzor i vođenje postupka između Hrvatske i Slovenije o pomorskoj granici u Savudrijskoj vali te da, s obzirom na to da postoje materijalne činjenice o kršenju pravila arbitraže, zatraže opozivanje tog postupka i pokrenu redoviti pravni postupak za razgraničenje sa Slovenijom.

“Pozivamo predsjednicu Republike Hrvatske, Vladu i Sabor da odmah preuzmu nadzor i vođenje postupka između Hrvatske i Slovenije o pomorskoj granici u Savudrijskoj vali. Hrvatska je u sporu oko Savudrijske vale (Piranskog zaljeva) imala pravno neupitno bolju poziciju od Slovenije i svoje bi nacionalne interese i zaštitu suvereniteta u pravnom postupku zacijelo obranila. Slovenija je, svjesna svoje pravno loše pozicije, a koristeći se pozicijom članice EU, inzistirala da se, kao jedan od uvjeta ulaska Hrvatske u EU, Hrvatsku prisili na arbitražni postupak”, ističe Čačić u javnom pozivu na zaštitu suvereniteta Hrvatske.

Za razliku od redovite sudske pravne procedure, arbitraža u puno većoj mjeri pretpostavlja poštovanje najviših etičkih standarda i potpunu nepristranost i neovisnost arbitara. I upravo zbog toga što arbitraža traži visoku etičnost svih sudionika u postupku, podsjeća Čačić, ne bi smjelo biti nikakve neprimjerene komunikacije između arbitara i jedne stranke u postupku. “Nažalost, prema izvještavanju medija, o čemu postoje i materijalni dokazi, očito je da je bilo neetičnih postupanja prema arbitrima koji su na to pristali i time se sami diskvalificirali za vođenje arbitražnog postupka. Neprimjereno lobiranje sa slovenske strane ruši sam smisao vođenja arbitražnog postupka”, upozorava predsjednik Narodne stranke – reformista.

Zato poziva predsjednicu Republike Hrvatske, Vladu i Sabor da se “hitno i aktivno uključe u taj proces jer je očito da su i ingerencije i kompetencije Ministarstva vanjskih poslova RH nedovoljne, što se”, kako je ocijenio, “već nekoliko puta tijekom tog postupka jasno vidjelo”. “Zahtijevamo, radi zaštite suvereniteta Republike Hrvatske, da se i predsjednica i Vlada i Sabor RH aktivno uključe te da, s obzirom na to da postoje materijalne činjenice o kršenju pravila arbitraže, zatraže opozivanje arbitražnog postupka te pokrenu redoviti pravni postupak za rješavanje pitanja razgraničenja sa Slovenijom”, stoji na kraju javnog poziva predsjednika Narodne stranke – reformista Radimira Čačića predsjednici države, Vladi i Saboru.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je u srijedu kako zabrinjava objava transkripata o arbitraži sa Slovenijom u vezi s Piranskim zaljevom te je pozvao hrvatsku predsjednicu, predjednika Vlade i Hrvatski sabor na jedinstvo i zajedništvo u obrani nacionalnoga i državnog interesa i našeg prava da sačuvamo svoj teritorij koji nam na prijevaru pokušavaju oduzeti.

Kako je rekao Karamarko u Osijeku, zabrinjava nas, ako su transkripati točni, da je to onda velika manipulacija da bi se na jedan nelegalan način pokušalo utjecati na odluke abitražnog suda tako da Slovenija na nepošten način dođe do dvije trećine Piranskog zaljeva. Zato je pozvao na jedinstvo, pozvao je predsjednicu Republike, predsjednika Vlade i Hrvatski sabor da kažu “ono što trebaju reći u ovome trenutku za Hrvatsku, što bi bilo bitno da stanemo na put takvim manipulacijama”.

U izjavi novinarima uoči klauzure HDZ-a za 4. izbornu jedinicu Karamarko je rekao kako to zabrinjava i zato što nije u duhu dobrosusjedskih odnosa, pri čemu je ocijenio da je kršenje pravila Arbitražnog suda skandalozno. Istaknuo je da u ovome trenutku “može jedino pozvati na zajedništvo u obrani nacionalnoga i državnog interesa te našeg prava da sačuvamo svoj teritorij koji neki očito na prijevaru pokušavaju oduzeti”.

Večernji list objavio je u srijedu da raspolaže transkriptima koji pokazuju da su se slovenski sudac u arbitražnom vijeću, koje odlučuje o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije, dogovarao s predstavnicom slovenske vlade o svojim koracima. Prema tom listu arbitražni će sud dodijeliti veći dio Piranskog zaljeva Sloveniji.