Reformisti odbijaju politički parazitizam

Predsjednik Narodne stranke – Reformisti Radimir Čačić poručio je u subotu na sjednici Središnjeg odbora stranke da reformisti zajedno sa koalicijskim partnerom „Naprijed Hrvatska“ ne žele da se Hrvatska svodi na politički parazitizam i da njezina budućnost u svom ključnom segmentu stvaranja novih vrijednosti bude ovisna o politici.

Čačić je ustvrdio da Hrvatska danas ima formu i sadržaj parlamentarne demokracije, ali suštinski nije izašla iz načina mišljenja i ponašanja stranaka prema državi u kojem i lijevi i desni sebe vide kao upravljače koji svoje aktivnosti svode na državu, a ne na društvo. “U gospodarstvu koje je kičma i pretpostavka razvoja i odnosa to nije ni državni kapitalizam ni socijalizam, već državni parazitizam”, istaknuo je Čačić.

Ne slučajno, podsjetio je, ovih se posljednjih godina snažno pojavio izraz ‘uhljeb’ kojeg se nije pred desetak godina uopće moglo čuti, ali reformisti i koalicijski partner „Naprijed Hrvatska“ ne žele da se Hrvatska svodi na politički parazitizam, istaknuo je Čačić.

Pojasnio je, kako je priopćeno iz stranke, da su koaliciju nazvali “Uspješna Hrvatska” jer ako išta ovoj zemlji nedostaje nakon završetka Domovinskog rata, koji je jedan veliki uspjeh, jesu uspjesi i optimizam.”Mi se počinjemo predavati i bacati koplje u trnje i sami sebe vidjeti kao gubitnike. Sami sebe shvaćamo kao ljude, kao zemlju i kao društvo koja nema vlastite sposobnosti izaći iz loše situacije u kojoj se nalazimo i u kojoj tonemo u živo blato. Minimalni pomaci koji se povremeno dogode u pozitivnom smislu poput pomaka u rastu BDP-a, nisu dovoljni da pokrenu pozitivnu energiju. Očito je i neizbježno da to mora učiniti politika, a u politici ni na lijevoj ni na desnoj strani političkog spektra ne vidimo tu sposobnost i energiju”, kazao je Čačić.

Ustvrdio je da “ekstrem ideoloških sukoba kao pokrivač koji prikriva nedostatak rezultata i sposobnosti dolazi do dimenzija koje postaju neugodne, opasne i štetne”. Stvara se ratno-huškačka atmosfera na relaciji s našim susjedima, kazao je, svakoj Vladi do sad lako je bilo povlačiti poteze koji donose glasove bez obzira na kolateralnu štetu svima nama, a vrlo teško donosile su se odluke koje daju šansu ovoj zemlji da bude bolja. Radi se o prizemnom populizmu, ocijenio je Čačić.

Mi moramo u sebi naći dovoljno snage i energije da se nametnu pomaci koji su zemlji nužni, da se zemlji ponude znanja i vizije i to je suštinski zadatak naše koalicije, kazao je. Čačić je izrazio uvjerenje da će njihova koalicija imati dovoljno političke snage za ono što je za zemlju važno – da se jasno kaže što treba napraviti, da se na tome inzistira i da se to i realizira. “Duboko smo uvjereni da će od svih blokova koji nisu ni lijevi ni desni, Uspješna Hrvatska biti najsnažniji faktor u Hrvatskom saboru”, ustvrdio je Čačić.

Uz vodstvo Reformista i izaslanika iz cijele zemlje današnjem su skupu nazočili i predstavnici koalicijskog partnera Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez.Predsjednik te stranke Ivo Josipović u pozdravnom je govoru izrazio nadu da je koalicija „Uspješna Hrvatska“ početak dugogodišnjeg uspješnog partnerstva, jer programi obiju stranaka imaju veliku zajedničku poveznicu – napredak, progres i reforme.”Zajedno možemo pridonijeti našoj Hrvatskoj da bude bolja i uspješnija nego što je to danas. Pred nama su mnogi izazovi i siguran sam da ćemo mi na te izazove uspješno odgovoriti”, zaključio je Josipović.

You may also like

0 comments