Reformisti dali potpis Plenkoviću

Predsjednik Narodne stranke – Reformisti Radimir Čačić najavio je u četvrtak da će njegova stranka potpisom poduprijeti predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića kao mandatara za sastavljanje nove vlade, i to bez ikakvih uvjeta jer smatraju da je to u interesu države, dok će stav o podršci vladi donijeti nakon uvida u njezin program i sastav.

“Narodna stranka – Reformisti uvjerena je da u ovom trenutku treba poštivati volju građana nakon parlamentarnih izbora i da u okviru zakonskih rokova, bez ikakvih daljnjih odlaganja, treba dati mogućnost i šansu jedinom potencijalnom mandataru koji je dobio relevantnu podršku hrvatskih građana, da pokuša sastaviti vladu”, kazao je Čačić na konferenciji za novinare.

Dodao je kako u stranci vjeruju da opcija novih izbora nije dobra za Hrvatsku i njene građane, pa će stoga Plenkoviću bez ikakvih uvjeta dati šansu da formira vladu, “jer je to u interesu građana i države”.

“Činjenica je da su propuštene dvije do tri godine pozitivnih trendova u gospodarstvu u svijetu i Europi, najniža cijena kapitala i energije, otvoreno turističko tržište na Mediteranu, da iznos od 10,7 milijardi eura iz EU fondova nije iskorišten zbog nesposobnosti donošenja odluka i realizacije programa i projekata i vlade SDP-a i HNS-a, i vlade HDZ-a i Mosta. Trebamo stabilnu i dugoročnu vladu za četiri godine, koja će biti orijentirana na realizaciju programa”, poručio je Čačić.

O tome hoće li reformisti podržati i vladu ovisit će, kaže, kakav će biti program vlade te koje će projekte i ljude u njihovoj realizacija ponuditi. “O tome ćemo donijeti odluku kada vlada bude ponuđena, ako Plenković iskoristi šansu za mandatara”, rekao je.

Čačić je dodao kako se u njegovoj stranci nisu našli s Plenkovićem niti razgovarali o programu i sastavu vlade prije nego su odlučili dati mu potpis potpore. “Na različitim društvenim događajima se srećemo i na prijateljskoj razini komuniciramo, međutim stranački razgovori nikada nisu ni započeti niti obavljeni”, naglasio je.

Izabrani saborski zastupnik reformista i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović također je upozorio na izgubljeno vrijeme. “Želimo ući u onaj period da vidimo koliko su ona rješenja koja smo ponudili kroz svoje programe kompatibilna i možemo li zajednički nastupiti i u konačnici se dogovoriti”, rekao je.

You may also like