Reforme će probuditi kinesku ekonomiju

Piše Poslovni dnevnik
Azijske burze oslabile su u petak nakon podatka da je kinesko gospodarstvo poraslo u trećem tromjesečju šest posto, najslabije u gotovo tri desetljeća, priopćila je u petak kineska vlada.

Rast je u trećem tromjesečju 0,2 postotna boda slabiji nego u prethodna tri mjeseca, zbog smanjene domaće potražnje i dugotrajnog trgovinskog rata sa SAD-om.

Ukupno je u prvih devet mjeseci ove godine gospodarstvo poraslo 6,2 posto, unutar raspona koji je vlada zacrtala za ovu godinu, utvrdivši ga na šest do 6,5 posto. U odnosu na prethodne godine rast je u prvih devet ovogodišnjih mjeseci ipak osjetno slabiji. “Usporavanje gospodarskog rasta ne iznenađuje. SAD je proširio obuhvat carina za kineske proizvode, pri čemu njihovo uvođenje ne utječe samo na izvoz, već stvara i neizvjesnost i prigušuje sklonost kompanija ulaganjima”, tumači potpredsjednik instituta za međunarodne financije CEIBS Lujiazui Liu Shengjun.

Peking je ujedno poduzeo mjere kako bi zakočio nagli rast tržišta nekretnina čiji je doprinos rastu bruto domaćeg proizvoda stoga smanjen, dodao je. Unatoč sporijem rastu vlada će se vjerojatno suzdržati od poticaja koji su pomogli Kini da u vrijeme globalne ekonomske krize pred desetak godina izbjegne recesiju, drže ekonomisti. Peking će umjesto toga poboljšati poslovnu i investicijsku klimu za kompanije kroz porezne olakšice, uklanjanje nekih birokratskih prepreka i poboljšani pristup kreditima, smatra ekonomist u Mercator institutu za kineske studije Max Zenglein.

Trgovinski rat sa SAD-om pritišće kineski izvoz koji je prošlog mjeseca smanjen za 3,2 posto u odnosu na isti mjesec godinu ranije. Inflacija je istodobno porasla u rujnu na tri posto, najvišu razinu od listopada 2013. godine, zbog poskupljenja svinjetine povezanog s epidemijom afričke svinjske kuge.

Zapadni ekonomisti ističu šest pokazatelja koji ukazuju na usporavanje kineskog gospodarstva vrijednog 13 bilijuna dolara. Prvi je manji broj zaposlenih u proizvodnom sektoru, a drugi je rujanski podatak o izvozu električnih strojeva koji je najoštrije pao u gotovo 10 godina. U padu je i volumen tereta u željezničkom prometu, a oslabila je i proizvodnja električn

You may also like

0 comments