Home Ekonomija Reforma gospodarstva bez rezanja javne potrošnje, promašena je

Reforma gospodarstva bez rezanja javne potrošnje, promašena je

by Energypress.net

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta nedavno je predstavilo Akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva. Ideja je pojednostaviti poslovanje poduzetnicima i obrtima, olakšati, ubrzati neke administrativne procese te smanjiti nepotrebne troškove.

Piše: Mario Nakić

Među najavljenim mjerama nalazi se mogućnost samostalne izrade procjene rizika na internetu, skraćivanje vremena i cijena usavršavanja radnika za zaštitu na radu za 50 posto, pojednostavljuje se i digitalizira postupak prijave gradilišta Inspektoratu rada, pojednostavljuje se evidentiranje radnog vremena, a pristojbe će se moći plaćati elektroničkim putem i bez obveze kupnje državnih biljega.

To je nešto što je trebalo napraviti još davnih dana. Daniel Hinšt, voditelj Centra unutarnjeg tržišta pri MINGO-u, koji je radio na ovom akcijskom planu, u intervjuu za Index rekao je da su taj plan pripremali godinama, ali tek sad su dobili zeleno svjetlo za njegovu provedbu iz samog vrha. Razlog odgađanja vjerojatno je bio strah političara na vlasti od otpora iz raznih interesnih skupina. “Čim krene bilo koja reforma javljaju se otpornici. Dapače, čak i ako se samo najavi i neka pojedinačna reformska mjera, gotovo uvijek se dogodi određeni otpor. Ipak, ne bih mogao generalizirati institucije i interesne skupine. Poznajem i niz kvalitetnih pojedinaca koji razumiju mehanizam reformi i potrebu da se oslobodi poduzetnike od tereta pretjerane regulacije”, tvrdi Hinšt.

Ovaj potez naše vlade dolazi u jeku povećanja državnog proračuna, poreza i novih nameta. Valjda idu logikom – 3 za 1 (za svake 3 kune koje uzmeš, vratiš jednu). Liberalizacija poslovanja je potrebna, nemojte me pogrešno shvatiti, ali ona nema previše smisla dok god država povećava svoje rashode odnosno potrošnju. Jer za tu potrošnju mora odnekud izvlačiti novac. I što mislite otkud će ga izvlačiti? Naravno, iz privatnog sektora i zaduživanjem, a i ta će zaduživanja onda morati pokriti privatni sektor.

Zato nema prave reforme u gospodarstvu bez reforme javne uprave, bez proračunskih rezova, bez značajnog smanjenja državne potrošnje. Inače će sve ovo biti samo uzaludan trud nekolicine vrijednih djelatnika Ministarstva. Dok ministar financija Zdravko Marić ne pokaže dobru volju za rezove, nema ni bolje budućnosti za naše gospodarstvo.

Related Posts