Referendum za Plomin C, vrlo slab odaziv i premoćna pobjeda protivnika projekta

Labin – Labinjani i mještani općine Labinštine, njih oko 20.000, danas su izašli na savjetodavni referendum o budućem energentu novoga bloka C termoelektrane u Plominu.

Greenpeace je večeras nakon zatvaranja biračkih mjesta izvijestio kako se protiv izgradnje izjasnilo 94% građana Labinštine koji su izašli na referendum te da je ukupna izlaznost na referendum prema neslužbenim rezultatima bila 36%. Referendumsko pitanje glasilo je: Jeste li za izgradnju TE Plomin C na ugljen? Odaziv je do 11 sati bio slab. U Labinu je bio 15% , Svetoj Nedjelji 14%, Raši 11%, Pičnu 8% i Kršanu samo 6%. Mještani su ogorčeni što se o tako važnu pitanju za njihov život – odlučivalo mimo njih. Diljem Labina izvješeni su transparenti koji pozivaju na glasanje protiv izgradnje TE Plomin C na ugljen.

Biračka mjesta u Gradu Labinu i svim općinama Labinštine – Krsanu, Pićanu, Raši i Svetoj Nedelji, bila su otvorena od 7 do 19 sati. Među prvima je glasovao gradonačelnik Labina Tulio Demetlika koji je na glasačko mjesto u starom gradu Labina došao u pratnji supruge. (Večernji list)