Referendum u RS-u bit će 15 studenog

Referendum o radu Suda i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, kojim već mjesecima prijeti predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, trebao bi biti održan 15. studenoga, objavile su u petak banjolučke “Nezavisne novine”. Ovaj datum pojavio se u optjecaju na temelju činjenice da je u četvrtak u Službenom glasniku RS objavljena odluka o raspisivanju referenduma, a entitetski parlament ranije je utvrdio kako će on biti proveden prve nedjelje po isteku razdoblja od 50 dana od dana objave.

Odluku o organiziranju refrenduma u RS entitetski je parlament, na Dodikov prijedlog, usvojio u lipnju, a sugestivno pitanje na koje bi građani tog entiteta trebali odgovarati je: “Podržavate li neustavno i neovlašteno nametanje zakona od visokih predstavnika međunarodne zajednice u BiH, a posebice nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na teritoriju RS?”. Odluka o raspisivanju referenduma donesena je bez potpore zastupnika oporbenih stranaka sa srpskim predznakom, a bošnjački su je zastupnici pokušali osporiti pred Ustavnim sudom RS, no on je njihov priziv odbacio početkom rujna.

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) nakon toga je najavljeno kako će pravorijek tražiti od Ustavnog suda BiH, no to entitetske vlasti nije zaustavilo u pripremama za provedbu referenduma pa je prošlog tjedna formirano i parlamentarno povjerenstvo koje bi trebalo organizirati i nadzirati glasovanje. U tom povjerenstvu su samo zastupnici iz Dodikove vladajuće koalicije. Najave o provedbi referenduma naišle su na oštre osude predstavnika međunarodne zajednice u BiH, uz upozorenje kako se radi o protuustavnom činu i temeljnom kršenju Daytonskog sporazuma, jer jedan entitet sebi uzima za pravo odlučivati o funkcioniranju tijela vlasti na državnoj razini.

Veleposlanstvo SAD ranije je objavilo kako se razmatraju moguće sankcije za organizatore koje će biti primijenjene u slučaju provedbe referenduma, a visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko je podsjetio kako u rukama i dalje ima široke ovlasti koje uključuju i mogućnost smjene izabranih dužnosnika.

Milorad Dodik je, u intervjuu kojega je u petak objavilo sarajevsko “Oslobođenje”, kazao kako će nastaviti inzistirati na referendumu, jer će vlasti RS na temelju očitovanja građana imati legitimitet za donošenje odluka kojima će onemogućiti provedbu presuda Suda BiH, ukoliko ne bude reforme pravosudnog sustava kakav je sada. “Ukoliko ne bude pomaka, vratit ćemo se u parlament RS i donijeti neke svoje odluke koje će manifestirati tu volju, a ona će podrazumijevati, recimo, i zakon o neprimjenjivanju odluka Suda i Tužiteljstva BiH”, najavio je Dodik dodajući kako neće popustiti pred pritiscima međunarodne zajednice pa tako ni pred američkim.

You may also like