Referendum radi ograničenja ovlasti predsjednika u Ekvadoru

Građani Ekvadora u nedjelju su na referendumu izglasali ukidanje neograničenog prava predsjednika na ponovni izbor, objavilo je tamošnje izborno povjerenstvo, pozivajući se na rezultate brzog prebrojavanja glasova.
Većina stanovnika te zemlje iz skupine andskih država, točnije njih oko 64 posto, nasuprot 36 posto onih koji su bili protiv, podržalo je promjenu ustava, kako bi spriječili pojedinog predsjednika da obnaša dužnost dulje od dva mandata, izjavio je na konferenciji za medije predsjednik izbornog povjerenstva Nubia Villacis.

Referendum je sazvao aktualni predsjednik Lenin Moreno, a odluka predstavlja njegovu pobjedu nad nekadašnjim mentorom a trenutno političkim suparnikom Rafaelom Correaom, koji je dužnost predsjednika obnašao deset godina, spriječivši time njegov mogući ponovni povratak na vlast.

Moreno je time poništio odredbu po kojoj predsjednik ima neograničeno pravo na reizbor, koju je Correa uspio 2015. godine provući kroz Kongres.

“Pobjeda glasova ‘da’ otvara nam put za zajednički rad, dok je sukobljavanje sada stvar prošlosti. Stari političari se neće vratiti”, poručio je Moreno u televizijskom prijenosu.

Metoda brzog prebrojavanja glasova koristi rezultate reprezentativnog uzorka izlaznih anketa kako bi procijenila pobjednika, a potpuni rezultati će biti objavljeni u ponedjeljak.

Referendum je pravno obvezujuć i podrazumijeva izravnu promjenu ustava.

Birači su na referendumu također pružili široku potporu za šest drugih mjera, uključujući ograničenja na proizvodnju nafte i rudarstvo na ekološki osjetljivim područjima, te za strože kazne za korupciju.

Correa je kazao kako je referendum bio usmjeren na uništavanje njegovog naslijeđa. “Borba se nastavlja. Ne možemo prihvatiti takvo ustavno puknuće”, napisao je na Twitteru.

Morenu rezultati referenduma mogu poslužiti kao ohrabrenje za uklanjanje Correaovih saveznika na ključnim mjestima u vladi, dok će financijska tržišta rezultat vjerojatno vidjeti kao potvrdu u većoj mjeri konzervativne političke i fiskalne budućnosti te južnoameričke izvoznice nafte, piše Reuters.

Correa je bio na čelu Ekvadora između 2007. I 2017. godine, razdoblju u kojem je potporu građana uživao programima protiv siromaštva, dok je istovremeno bio kritiziran zbog prekomjerne konfrontacije i cvjetanja korupcije.

Na predsjedničkim izborima 2017. godine se odbio kandidirati, a kao kandidata vladajuće stranke podržao je upravo Morena, tada potpredsjednika. Sada poručuje da je Moreno “izdajnik” koji ga želi politički uništiti.

You may also like

0 comments