Referendum o ustavnom sudu u Republici Srpskoj 25. rujna

Posljednje formalne zapreke za referendum kojim bi se dovela u pitanje provedba odluka ustavnog suda BiH uklonjene su i on će biti organiziran 25. rujna kako je planirano, izjavio je u četvrtak predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Nakon što je ustavni sud RS-a odbacio zahtjev bošnjačkih zastupnika u entitetskom parlamentu za poništavanje odluke o provedbi referenduma, Dodik je kazao kako su stvorene sve zakonske pretpostavke za izjašnjavanje koje je sporno kako za Hrvate i Bošnjake tako i za predstavnike međunarodne zajednice u BiH. “Krećemo u službene pripreme za održavanje referenduma”, izjavio je Dodik entitetskoj javnoj televiziji RTRS.

Odluku o raspisivanju referenduma parlament RS-a donio je u srpnju bez sudjelovanja hrvatskih i bošnjačkih zastupnika. Registrirani birači u tom entitetu trebali bi odgovoriti na pitanje podržavaju li da se 9. siječnja nastavi obilježavati kao dan RS-a.

Ustavni sud BiH ranije ove godine donio je presudu po kojemu je obilježavanje 9. siječnja kao entitetskog praznika neustavno, jer podsjeća na datum iz 1992. kada je dio srpskih zastupnika u parlamentu tadašnje SR BiH donio nezakonitu odluku o proglašenju “republike srpskog naroda u BiH”.

Ta je odluka iz 1992. dovela do rata, a ustavni sud BiH ocijenio je kako se obilježavanjem 9. siječnja krše prava Hrvata i Bošnjaka u RS-u. Sukladno odredbama Daytonskog sporazuma odluke ustavnog suda BiH su konačne i obvezujuće, no vlasti RS-a odlučile su se referendumom osporiti autoritet tog suda.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko upozorio je kako na taj način vlasti RS.a izravno krše Daytonski sporazum što je nedopustivo jer se time ugrožava mir i stabilnost u zemlji. Najave o provedbi referenduma u RS-u naišle su i na oštre osude iz Federacije BiH.

You may also like