Referendum ne ispunjava standarde, poručuje Vijeće Europe, Cipras toplo-hladno

Referendum u Grčkoj najavljen za 5. srpnja ne ispunjava smjernice Vijeća Europe, posebno onu koja kaže da bi birači trebali imati najmanje dva tjedna prije glasovanja, objavila je ta organizacija u srijedu. Vijeće također ističe da zbog kratkih rokova nije u stanju poslati promatrače. Iako nema automatskih posljedica, stav Vijeća Europe ukazuje na zbunjenost koju brojni Grci osjećaju oko hitno sazvanog referenduma na kojem će odlučiti prihvaćaju li ili odbijaju prijednog međunarodnih kreditora.

“Ne prejudiciramo ishod referenduma”, rekao je glasnogovornik Daniel Holtgen. Dodao je da je glavni tajnik Thorbjorn Jagland u medijima već podsjetio da bi prema smjernicama birači trebali znati referendumsko pitanje najmanje dva tjedna prije glasovanja i da bi referendum trebali nadzirati promatrači. “To nije moguće (uzimajući u obzir kratak rok) i glavni tajnik je potvrdio da Vijeće Europe nije pozvano da pošalje promatrače”, rekao je Holtgen.

Grčki premijer Aleksis Cipras obratio se naciji oko 16 i 30 sati. Rekao je da je Grčka i dalje otvorena za pregovore, no istodobno je pozvao Grke da na nedjeljnom referendumu odbace prijedlog međunarodnih vjerovnika. “Na referendumu nećemo glasati o izlasku iz eurozone. I dalje smo za pregovaračkim stolom”, rekao je Cipras, te dodao da su “europski kreditori na stol odmah stavili bolju ponudu, čim je referendum najavljen”, prenosi Guardian.

Također, pozvao je svoje sugrađane da na referendumu glasaju protiv predloženih mjera štednje. Objasnio je da je “referendum jači od odluke vlade”, te mu utoliko daje snažniju poziciju za pregovaračkim stolom. “Glas ‘protiv’ nije glas za napuštanje Europe, već za povratak europskim vrijednostima, za sporazum koji će biti socijalno pravedan i kazniti one koji promiču korupciju”, rekao je Cipras. Sinoć je pak Cipras poslao novo pismo čelnicima eurozone u kojem je iznio amandmane na prijedloge vjerovnika, ali i izrazio spremnost na ustupke.

Francuska želi da se eurozona dogovori s Grčkom prije nedjeljnog referenduma, rekao je u srijedu francuski predsjednik Francois Hollande u izjavi koja je posve suprotna izjavama njemačkih čelnika. “Dogovor se mora postići prije referenduma, nakon toga neće imati previše smisla”, rekao je Hollande. “Ako se to ne dogodi, ako moramo čekati referendum, postoji rizik da ćemo ući u razdoblje nestabilnosti i doći na nepoznat teren. Bolje je biti siguran nego kliznuti u nepoznato”. “Naša je dužnost zadržati Grčku u eurozoni. To ovisi o Grčkoj, ali ovisi i o nama. Kao Europljanin, ne želim da se eurozona raspadne, ja nisam za beskompromisne izjave, za brutalne prekide”, dodao je.

Hollande je to izjavio nekoliko sati uoči druge telefonske sjednice ministara financija eurozone u posljednja dva dana i prije nego što je grčki premijer Aleksis Cipras na televiziji pozvao Grke da u nedjelju kažu “ne” te upozorio da to ne znači da će Grčka napustiti eurozonu. Suprotno od Hollandea, njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u srijedu da, iako vrata za razgovore s Grčkom ostaju otvorena, to se ne može dogoditi prije referenduma. Njezin ministar financija Wolfgang Schaeuble ocijenio je da prijedlog, koji je Cipras iznio u noći s utorka na srijedu, nije osnova za razgovore.

You may also like