Reakcije Zaeva i Ivanova: Utvrditi što se događa

Lider najutjecajnije opozicijske stranke – Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev pozvao je danas premijera Nikolu Gruevskog neka izađe i javnosti objasni šta se u toj zemlji događa. “Pozivam Nikolu Gruevskog neka odmah izađe pred građane Makedonije i da objasni tko, zašto i u čijem cilju destabilizira Makedoniju”, naveo je Zaev u stranačkom priopćenju, prenosi Tanjug.

Traži i odgovor na pitanje jeau li i zašto kriminalne grupe sa, kako je rekao, susjednih teritorija ušle u Makedoniju, te tko ih je i u kojemu cilju organizirao. Poziv se odnosi i na lidera albanske Demokratske unije integracija Alia Ahmetia. Jer, poručuje Zaev, žrtve su građani, i Makedonci, i Albanci, i policajci, i civilno stanovništvo. “Sada je najvažnije  pomoći civilnom stanovništvu te mu osigurati garantiranu sigurnost”, naveo je lider SDSM-a i pozvao građane na smirenost i prisebnost. Crni scenarij, naveo je, neće uspeti, jer građani prepoznaju u čijem je interesu ovakav scenarij i neće dozvoliti da u njega budu umiješani. “Makedonci i Albanci, kao i svi drugi građani su ujedinjeni kao nikada do sad. Uvjeren sam da će tako i ostati”, poručio je Zaev, čija stranka od polovine veljače objavljuje snimke nezakonito prisluškivanih razgovora, na osnovu kojih traži ostavku vlade i formiranje prijelazne vlasti do novih izbora.

Predsjednik Makedonije Ðorđe Ivanov je, zbog događaja u Kumanovu, prekinuo službeni posjet Rusiji i vratio se u zemlju, priopćili su iz njegovog kabineta. Najavljuju kako će po povratku Ivanova iz Moskve biti sazvano Vijeće sigurnosti u vezi sa posljednjim događajima u Kumanovu.