Reakcije na uhićenje pripadnika HVO-a

Uhićenja desetorice pripadnika HVO-a u Orašju dolaze samo dva dana nakon posjeta premijera Andreja Plenkovića BiH, nakon poruka o potrebi izmjena izbornog zakona kako bi hrvatske predstavnike birali Hrvati te dan nakon intervjua predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u kojem tvrdi “kako je ugroženost Hrvata mantra”.

BiH je poprište raznih utjecaja i neki misle da mogu destabilizirati BiH te odnos Hrvatske i BiH. Dok se čeka odluka Tužiteljstva u Sarajevu, nema puno novih informacija. Za očekivati je da će saborski zastupnici, barem neki od njih, u srijedu zatražiti pauzu kako bi govorili o ovom pitanju.

No, zapravo malo što mogu učiniti, kaže novinarka Katarina Brečić, jer svaki idući potez je na ministru vanjskih poslova Davoru Ivi Stieru, koji je već ranije uputio poruku BiH o tome da je na njezinoj strani na europskom putu, ali da i od BiH očekuje angažman po pitanju rješavanja ovakvih pitanja.

Za to vrijeme u Bosanskoj Posavini, a prije svega u Orašju i okolnim selima, građani su i dalje u šoku zbog uhićenja cijelog vojnog vrha 106. brigade HVO-a iz Orašja na čelu s generalom Đurom Matuzovićem i njegovim zamjenikom Ivom Oršolićem.

ivši ministar obrane Ante Kotromanović na Facebooku je napao premijera Andreja Plenkovića i ministra vanjskih poslova Davora Ivu Stiera povodom uhićenja bivših pripadnika HVO-a u Orašju u BiH.

“Svega nakon nekoliko dana od spektakularno uspješne posjete našeg premijera Plenkovića i ministra vanjskih poslova Stiera našoj dragoj i susjednoj zemlji BiH, slučajno su uslijedila hapšenja bivših pripadnika HVO-a iz malog Orašja ali jedinog mjesta u Posavini koji se uspio obraniti od srpske agresije. Za divno čudo sada ista gospoda vele da su zabrinuta, ma mogu misliti. Pitanje je što ste radili dolje dva dana? A baš volim ove čiste, bezgrešne, nepogrešive domoljube. Dobro je da su oni komunistički gadovi i j…vjetri na čelu sa Zokijem pali, dobro je jer su oni hapsili i izručili sve generale od Blaškića do Brodarca. Ajmo Šeks daj neki savjet što da napravimo. Revolucija!!”, objavio je Kotromanović.

You may also like

0 comments