Reakcije na tiskovnu konferenciju Tihomira Oreškovića

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović u petak nije htio komentirati poziv premijera Tihomira Oreškovića obojici potpredsjednika Vlade da se povuku, poručivši tek u prolazu da će izbori biti u rujnu, a Mostovci nisu dali nikakv komentar.

Iako je novinarima bilo neslužbeno rečeno kako bi Milanović uoči ili poslije glasovanja na sjednici Sabora o ustavnim sucima trebao dati izjavu, on ih je po izlasku iz sabornice pokušao ‘zaobići’ i tek je na njihovo inzistiranje da prokomentira premijerovu konferenciju za novinare, dobacio: “Izbori u devetom mjesecu”. Mostovci po završetku glasovanja o ustavnim sucima nisu željeli komentirati poziv premijera Oreškovića prvom potpredsjedniku i potpredsjedniku Vlade, čelnicima HDZ-a Tomislavu Karamarku i Mosta nezavisnih lista Boži Petrovu da napuste Vladu.

Iz Mosta su danas reagirali na pressicu i poziv premijera Tihomira Oreškovića da njihov čelnik, Božo Petrov, kao i predsjednik HDZ-a, daju ostavku.

Kako doznaje Indexov izvor iz vrha Mosta, Petrov se neće povući. Osim toga, premijeru će postaviti dva uvjeta. ‘MOST će tražiti da Vladu osim Tomislava Karamarka napuste još dva ministra. Jedan je ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat, a drugi ministar kulture Zlatko Hasanbegović’, kazali su iz MostaIndexu. Hasanbegovića, objašnjava, u Mostu ne žele zbog ustaštva, a Horvata žele ukloniti zbog slučajas Inom, jer je Horvat rekao da do arbitražnog postupka Ine i MOL-a nije trebalo doći, jer je preskup za Hrvatsku.

Podsjetimo, premijer je danas održao pressicu na kojoj je pozvao potpredsjednike Vlade da podnesu ostavku. “Kao što znate, odnosi između Karamarka i Petrova i mene postali su prevelik teret za RH. Uložio sam napor da im se odnosi poprave, ali je to bilo nemoguće. Zbog toga pozivam Karamarka i Petrova da se povuku sa svojih dužnosti, kako bi Vlada mogla nastaviti reforme. Tako ćemo potvrditi stabilnost Vlade koja će ovu domovinu izvesti iz krize”, kazao je premijer.

Krešo Beljak, šef HSS-a, javio se uživo u program N1 te komentirao poziv premijera Tihomira Oreškovića svojim potpredsjednicima Tomislavu Karamarku (HDZ) i Boži Petrovu (Most) da odstupe. “Ja bih rekao da je ovo sumrak demokracije na hrvatski način. Gubernator koji je oktroiran i nametnut bez da je izašao na izbore poziva da odstupe ljude koji su bili na izborima. Ovo je potez očajnika i trebamo ići na nove izbore”, kaže Beljak.

“Ovo je igra na sve ili ništa. Orešković ne može ostati premijer. Dođe li do preslagivanja, Karamarko će biti novi premijer, a ako ne dođe, trebaju nam novi izbori”, dodao je te se osvrnuo na Oreškovićevu tezu da nam izbori nisu u interesu. “Ne, njemu nisu u interesu novi izbori, jer ga neće biti nigdje”, ustvrdio je.

Kazao je da ne želi prejudicirati odluke stranačkih tijela o njihovom stavu prema ovoj situaciji. “Mi ćemo vrlo važne odluke donijeti sutra, ne želim prejudicirati odluku 136 članova odbora. Vlada veliko nezadovoljstvo unutar naše stranke i sigurno ćemo donijeti odluke koje će biti jasne i onda ćemo o tome obavijestiti javnost”, kazao je.

Kazao je i da se sastajao s Karamarkom. “Sastali smo se, vidjeli, ali razgovore o dobrobiti Hrvatske, nismo uspjeli održati iz objektivnih razloga koje razumijem”, ustvrdio je. Zalaže se da Orešković ode.

“Ništa se bez izbora neće dogoditi, već ćemo imati ovakve vijesti kao što je prodaja Končara, to je rasprodaja ostatka ostataka koje su generacije sticale, Podravka je sljedeća”, kazao je Beljak, navodeći: “Očito svi skupa imamo problem. Ne radi se o strankama ili koalicijama, već o tome da ljudi koji su dobili glasove na izborima ucijenjeni su od čovjeka koji nije. To nije demokracija. Srećom su Ustavni suci izabrani, jer inače bismo bili u pat poziciji i ovaj bi bio doživotni premijer”.

“Mislim da reakcije neće biti pozitivne u HDZ-u, moguće je da je ovo dogovoreno s Petrovom, ali mislim da se ostavke neće dogoditi”, navodi šef HSS-a. Predviđa dva moguća scenarija, koji ovise o glasanju o povjerenju Tomislavu Karamarku u Saboru.  “Ako Karamarko preživi glasovanje ima većinu, bit će novi premijer, a ako ne – idemo na nove izbore”, zaključuje Beljak.

Ranko Ostojić (SDP) govorio je kao predsjednik Odbora za nacionalnu politiku o izjavi premijera Tihomira Oreškovića da je izjurio iz Vlade zbog hitnog sastanka u SOA-i. Najavljuje da će Odbor zatražiti očitavanje od Oreškovića o tome zašto je izvijestio javnost o hitnom sastanku u SOA-i. “To je neozbiljno, neodgovorno od premijera da na takav način izvještava o sastancima sa sigurnosnom agencijom. Uvjeravam vas da će Odbor za nacionalnu sigurnost zatražiti očitovanje o ovome. To ne govoriš na pres konferencijama. To se ne radi. Ako imate sastanak sa SOA-om, ako izliječete iz Vlade, o tome ne obavještavate javnost. Ne znam o čemu govori, ali je neodgovorno da se na taj način komunicira”, kazao je Ostojić.

“Naravno da on ima pravo na informiranja javnosti, ali ako je rekao da je morao nešto važno obaviti u SOA-i, to je onda tajna, o tome se ne govori na presici”, pojasnio se i dodao da se ne može se tako odletit’ sa sjednice Vlade. Ostojić je upitan i je li Orešković trebao razriješiti Tomislava Karamarka i Božu Petrova, umjesto što ih je zatražio da odstupe. “Pravi premijer ih smijeni i riješena stvar, ćao!”, komentirao je Ostojić.

Politički analitičar Žarko Puhovski komentirao je za N1 potez premijera koji je upravo zatražio ostavke od dvojice svojih potpredsjednika. ‘Premijer je shvatio da nije premijer, jer da jest smijenio bi obojicu čije ostavke ovako traži. On ima ovlasti za to. Osim toga, nakon njegove izjave nije uslijedila rečenica – ako ne odu oni, idem ja.

Koliko je poznato, o ovome što traži njih trojica razgovarali su ti tijekom kavice, ali to nije bilo dovoljno uvjerljivo za dvojicu potpredsjednika – pogotovo ne za jednog od njih. Ovim Orešković zapravo spašava Karamarka od sramote, a i Petrovu daje šansu da prihvati rješenje i pusti Vladu da provodi reforme. Međutim, njih dvojica, a ni njihove stranke, nisu spremni to prihvatiti. Ovo j, stoga, samo međukorak do izbora’, kazao nam je Puhovski.

Pero Ćorić, saborski zastupnik stranke HSP-a dr. Ante Starčević, članice Domoljubne koalicije, ustvrdio je u petak da bi sve bilo bolje od novih izbora, dok su HNS-ov saborski zastupnik Goran Beus Richembergh i saborski zastupnik SDP-a Davor Bernardić istaknuli da su novi izbori u interesu građana.

Na upit je li odnos prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka i potpredsjednika Vlade Bože Petrova prevelik teret Vladi zbog čega ih je premijer Orešković pozvao da odstupe, saborski zastupnik HSP-a dr. Ante Starčević Pero Ćorić kazao je da on ne misli tako. “Kod gospodina Karamarka nisam dosad našao, niti mi u HSP-u, bilo kakvu krivicu. Nismo mi Poncije Pilat da sudimo. Ovo što sam danas vidio, evidentno oko afere Grizli ima elemenata kaznene odgovornosti. U svakom slučaju sve je bolje od novih izbora”, rekao je.

Saborski zastupnik SDP-a Davor Bernardić ocijenio je da su odnosi u Vladi nepopravljivi i da je situacija došla do točke prelijevanja. “Riječ je sasvim sigurno o nepopravljivim odnosima i zato bi za zemlju i u interesu svih građana bilo najbolje da idemo na nove izbore”, poručio je.

Da su novi izbori jedino rješenje smatra i HNS-ov saborski zastupnik Goran Beus Richembergh. “Događa se da je brod počeo tonuti zbog kapetana. Jedina prava stvar bi bila da Orešković sam podnese ostavku zajedno s cijelom Vladom i da se ide na nove izbore”, rekao je.

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač u petak je kazao da hrvatska vlada normalno funkcionira u postojećem sastavu te da ministri iz HDZ-a skrbe o njezinoj stabilnosti. “Dok je ovakav sastav vlade, dok je ona u punom sastavu na okupu, mi normalno funkcioniramo. Vozimo dalje. Cilj nas iz HDZ-a na ministarskim pozicijama jest da budemo maksimalno ozbiljni i da skrbimo o stabilnosti vlade. Tako se ponašam svaki dan i taj duh prenosim na svoje suradnike. Isti taj duh je prisutan kod svih u vladi koji su iz HDZ-a”, kazao je Kovač u izjavi za novinare prije nego što se premijer Tihomir Orešković obratio javnosti i pozvao dvojicu svojih potpredsjednika na ostavke.

Na novinarske upite o problemima unutar vlade, Kovač je priznao da bi bio “neiskren” kada bi kazao da ona radi “dovoljno učinkovito”, ističući u više navrata da je njegov osobni cilj i zavjet da hrvatska vlada “bude stabilna, da skrbi o ovoj zemlji na učinkovit način”.

“Mi ćemo učiniti sve kako bi s HDZ-om i Domoljubnom koalicijom nastavili skrbiti o sigurnosti Hrvatske… ali bez HDZ-a i Domoljubne koalicije ove vlade ne može biti”, rekao je Kovač i istaknuo da žele biti “glavni dioničari ove vlade, a ne turisti koji putuju po svijetu te da žele raditi na dobrobit hrvatskih građana”.

Saborski zastupnik HDZ-a Gordan Jandroković aktualnu je situaciju u Vladi nazvao u petak “političkim kaosom koji treba završiti što prije”. “Radi se o političkom kaosu koji zaista treba završiti što je prije moguće. Ovo više ne izgleda ozbiljno i treba razmišljati zaista o dobrobiti ove države i dobrobiti građana te bi bilo dobro da ovo sve što prije završi”, rekao je Jandroković novinarima u Hrvatskom saboru.

Na pitanje o pozivu premijera dvojici potpredsjednika vlade – HDZ-ovu Tomislavu Karamarku i Mostovom lideru Boži Petrovu da odstupe, ni drugi HDZ-ovi zastupnici nisu bili riječiti. I dok je HDZ-ov Franjo Lucić za Oreškovićev zahtjev rekao kako je to tek želja predsjednika Vlade te da on ima drugo mišljenje, njegov stranački kolega Goran Marić kaže da ostavku treba dati premijer. S njim se složio i koalicijski partner iz redova Domoljubne koalicije Goran Dodig (HDS).

You may also like