Home Europska unija Reakcije: Jačaju suverenisti diljem Europe

Reakcije: Jačaju suverenisti diljem Europe

by Agencije

Zagovornici katalonske neovisnosti u petak su ocijenili da Brexit i mogućnost održavanja novog referenduma o samoopredjeljenju Škotske daje dobre argumente njihovim ciljevima te su ponovno zatražili održavanje referenduma u toj bogatoj sjeveroistočnoj španjolskoj regiji. “I dok se Škotska priprema za raspravu s EU-om o održavanju drugoga referenduma, bez straha možemo reći da je stiglo vrijeme i za naš referendum”, tweetao je u petak predsjednik Katalonske nacionalne skupštine Jordi Sanchez. 

Pristalice neovisnosti Katalonije, bogate španjolske regije sa 7,5 milijuna stanovnika već nekoliko godina traže da se organizira glasanje u obliku referenduma kakav je u rujnu 2014. održan u Škotskoj i na kojemu se 55 posto birača izjasnilo protiv neovisnosti.  Katalonski predsjednik Carles Puigdemont je kazao kako je “pobijedila demokracija jer je britanski narod dobio šansu da glasa.”

Od četiri glavna kandidata na izvanrednim parlamentarnim izborima koji se održavaju u nedjelju samo je Pablo Iglesias iz lijeve radikalne stranke Podemos za održavanje referenduma o neovisnosti Katalonije.  Konzervativna Pučka stranka, na vlasti u Madridu, smatra da bi o pitanju samoopredjeljenja trebalo konzultirati cijelu Španjolsku, a ne samo Kataloniju. “Ujedinjeno Kraljevstvo odluku o izlasku iz Europske unije donijelo je samo, bez glasanja ostalih članica EU-a”, odgovorio je Carles Puigdemont. “Voljeli bismo i mi imati političara poput Camerona koji je na birališta pozvao dvaput”, smatra lijevo orijentirani političar Gabriel Rufian.

U zemlji se 26. lipnja održavaju novi parlamentarni izbori pošto četiri vodeće stranke nisu uspjele oformiti vladu poslije izbora u prosincu. “Nakon tih izbora želimo čuti prijedlog buduće španjolske vlade o organiziranju referenduma u Kataloniji. Slušat ćemo prijedloge, no od referenduma ne odustajemo”, kazao je nedavno Puigdemont.

Nizozemska bi također trebala održati referendum o izlasku ili ostanku u Europskoj uniji, rekao je u petak Geert Wilders, predsjednik nizozemske protuimigrantske stranke PVV. Wildersova euroskeptična stranka vodi u ispitivanjima javnog mnijenja pred parlamentarne izbore koji se održavaju u ožujku iduće godine u državi koja je jedna od šest osnivačica Europske unije. “Čestitam britanskom narodu na pobjedi nad političkim elitama u Londonu i Bruxellesu, mislim da i mi to možemo učiniti”, rekao je Wilders u razgovoru za Reuters. “Nizozemci bi htjeli ponovno vladati svojim proračunom, državnim granicama i imigrantskom politikom”, smatra Wilders. “Trebamo održati referendum o ‘Nexitu’ što je prije moguće”, zaključio je.

HDZ-ov saborski zastupnik i predsjednik Odbora za europske poslove Gordan Jandroković ocijenio je u petak kako bi referendumska odluka o izlasku Velike Britanije iz EU mogla imati nesagledive posljedice po stabilnost europskog kontinenta.

“Brine me pitanje političke stabilnosti u EU, koja je posljednih godina ionako uzdrmana ekonomskom i migrantskom krizom i jačanjem radikalizma. Ovakva odluka samo će dodatno ojačati takve opcije i u drugim članicama EU, pa mislim da slijedi razdoblje velike političke nestabilnosti i jačanje radikalnih pokreta na ljevici i desnici”, rekao je Jandroković Hini.

Posebno je zabrinut zbog promjene odnosa snaga u samoj Uniji. “EU je uvijek počivala na trokutu Njemačka-Francuska-Velika Britanija. Gubitak te ravnoteže može izazvati velike promjene u smislu preslagivanja partnerstava i savezništava u EU, što bi činilo dodatni faktor nestabilnosti. Ovo može imati nesagledive posljedice po stabilnost europskog kontinenta”, ocijenio je Jandrović.

Kad je riječ o utjecaju Brexita na Hrvatsku, Jandroković naglašava kako je trgovinska razmjena Hrvatske s Velikom Britanijom na niskoj razini pa ne očekuje izravne negativne posljedice po hrvatsko gospodarstvo. “Hrvatska će u tom smislu dijeliti sudbinu drugih članica EU. Sigurno ćemo, međutim, osjetiti političku nestabilnost”, uvjeren je Jandroković.

Kad je riječ o procesu proširenja EU, Jandroković podsjeća da je entuzijazam za to proteklih godina ionako splasnuo te očekuje kako će Brexit u idućem razdoblju dodatno usporiti ulazak Hrvatskoj susjednih zemalja u punopravno članstvo, jer će EU morati izaći na kraj s novom političkom i institucionalnom nestabilnošću.

Iz prvih reakcija u samoj Velikoj Britaniji Jandroković iščitava da je britanska javnost “u stanju šoka”. “Jedno je bila priča i igra riječima oko toga trebaju li ostati ili izići iz EU, no sada su već osjetili prve konkretne posljedice takve referendumske odluke kroz pad vrijednosti funte i nestabilnost na burzama”, kaže Jandroković.

Europskoj uniji potreban je novi sporazum nakon što su Britanci odlučili napustiti blok, izjavio je u petak nekadašnji poljski premijer i čelnik vladajuće poljske stranke Pravo i pravda Jaroslaw Kaczynski, a premijerka Beata Szydlo rekla je da Poljska kani predložiti reforme koje bi EU učinile snažnim blokom suverenih država. “Brexit je vrlo loš potez, a mjesto Poljske je u Europskoj uniji”, rekao je Kaczynski na konferenciji za novinare. “Zaključak je očit – trebamo nov europski sporazum”, smatra on.

Poljska kani predložiti reforme čiji je cilj EU učiniti snažnim blokom suverenih država, rekla je Szydlo, kazavši i kako smatra da je “britanski referendum rezultat krize”. “Predložit ćemo reformu EU-a kako bi unija postala snažnija… Poljski je cilj izgraditi snažnu ujedinjenu Europsku uniju koju čine suverene države”, rekla je premijerka.

Zabilježen je rast broja pretraga oko mogućnosti prijave za irsku putovnicu među stanovnicima Velike Britanije nakon što su na referendumu odlučili napustiti Europsku uniju, pokazale su u petak brojke na Googleovoj tražilici. “U Velikoj Britaniji je zabilježen rast od 100 posto u broju pretraga ‘dobivanje irske putovnice’ nakon što je izglasan Brexit”, objavio je na Twitteru Google Trends.

Do petka poslijepodne zabilježen je rast i drugih pretraga vezanih za irske putovnice. “Obnavljanje irske putovnice” narastao je za 650 posto, “irski ured za putovnice” 400 posto, “irska ambasada putovnice” za 200 posto, a “irska putovnica” za 190 posto. Milijuni Britanaca irskog su porijekla, a svatko čiji su djedovi i bake ili roditelji rođeni u Irskoj, članici Europske unije, može steći državljanstvo te zemlje.

Politika otvorenih vrata prema izbjeglicama njemačke kancelarke Angele Merkel odgovorna je za izlazak Velike Britanije iz Europske unije, izjavio je u petak potpredsjednik njemačke nacionalističke stranke Alternativa za Njemačku (AfD). “Vjerujem da je politika otvorenih vrata Angele Merkel potjerala Britance iz Europske unije”, rekao je potpredsjednik AfD-a Alexander Gauland.

Merkel je izrazila žaljenje zbog ishoda referenduma o izlasku Velike Britanije iz Europske unije i za ponedjeljak sazvala čelnike Francuske, Italije i Europskog vijeća na izvanredni sastanak u Berlin. “S velikim žaljenjem smo primili vijest o odluci građana Velike Britanije o izlasku iz Europske unije. Mislim da ne smijemo okolišati: ovaj dan predstavlja veliki rez za Europsku uniju i integracijske procese unutar Unije“, rekla je Angela Merkel na izvanrednoj konferenciji za novinare.

“Nema jednostavnih i brzih rješenja za novu situaciju. Ali Europska unija je dovoljno jaka kako bi dala odgovore na današnji dan“, rekla je Merkel. “27 zemalja Europske unije moraju dokazati kako ovaj problem mogu riješiti bez nepromišljenih poteza“, zaključila je kancelarka.

Škotska se mora početi pripremati za održavanje novoga referenduma o neovisnosti od Britanije kako bi ostala u Europskoj uniji, izjavila je u petak škotska premijerka Nicola Sturgeon. Mogućnost održavanja novog referenduma o neovisnosti “na stolu je”, kazla je Sturgeon, podsjetivši da su stanovnici Škotske većinom glasali protiv Brexita. “Mogućnost održavanja drugog referenduma mora biti na stolu i jest na stolu”, kazala je novinarima premijerka Sturgeon, koja obnaša i dužnost predsjednice Škotske narodne stranke.

Istaknula je da je “s demokratskog stajališta neprihvatljivo” to što je Škotska suočena s mogućnošću da ostane izvan EU-a protiv svoje volje. Škotska vlada će, kazala je, početi pripremati zakon kojim će omogućiti novi referendum. Škoti su se za ostanak u EU-u izjasnili sa 62 posto glasova u odnosu na 38 onih koji su bili protiv. Na referendumu o neovisnosti Škotske održanom u rujnu 2014. pobijedili su zagovornici ostanka u Ujedinjenom Kraljevstvu s 55 posto glasova.

Nakon što su rezultati referenduma u Velikoj Britaniji u petak pokazali da je 51,9 posto za izlazak iz Europske unije, Živi zid je na na svom službenom facebooku proglasio Brexit pobjedom, poručivši kako je vrijeme da i Hrvatska raspiše referendum za napuštanje EU-a. “Velika Britanija je napustila EU. Kreće raspad Europske unije! Vrijeme je da i Hrvatska raspiše referendum za napuštanje EU i da svi političari koji su nas u nju na prevaru uveli za to i kazneno odgovaraju”, poručio je Živi zid na facebooku.

Po konačnim rezultatima referenduma, za izlazak iz EU-a glasovalo je 51,9 posto Britanaca, odnosno 17,4 milijuna građana, a 48,1 posto ili 16,1 milijun bilo je za ostanak u EU.

Predsjednik HSP AS-a Ivan Tepeš rekao je u petak Hini da trenutno nije za raspisivanje referenduma za izlazak Hrvatske iz EU, no ocjenjuje da će odluka Britanaca dovesti do povećanja euroskepticizma u zemljama EU-a. Referendumska odluka o izlasku Velike Britanije iz EU za njega je, kaže, osobno iznenađujuća, no smatra da ne bi trebala za Hrvatsku značiti dramatične promjene. “Osobno je iznenađujuća, pogotovo jer su ankete pokazivale da će to biti blaga prednost za one koji žele da Velika Britanija ostane u EU-u”, kazao je Tepeš. Ocjenjuje da će sada biti zanimljivo vidjeti kako će se rezultat tog referenduma odraziti na Škotsku i Sjevernu Irsku i njihov status u Ujedinjenom Kraljevstvu, budući da su one bile za ostanak u EU.

“Smatrao sam da će drugačije završiti referendum, iako se načelno zadnjih godina vidio veliki porast euroskepticizma u Velikoj Britaniji. Vidimo da je unutar samih vladajućih konzervativaca rastao taj euroskepticizam, a to se pogotovo vidjelo na njihovim zadnjim parlamentarnim izborima”, dodao je. U kontekstu EU-a, ističe Tepeš, to je sigurno potres ali što se tiče same Hrvatske ocjenjuje da to ne bi trebalo značiti dramatične promjene.

Bivši londonski gradonačelnik Boris Johnson, vodeći aktivist za izlazak Velike Britanije iz EU-a i najizgledniji kandidat na kladionicama za nasljednika Davida Camerona na čelu britanske vlade, rekao je u petak da se nakon glasovanja za Brexit kratkoročno ništa neće promijeniti. “Glasavši za izlazak iz EU-a, ključno je istaknuti da sada nema potrebe za žurbom i da se doista, kako je premijer upravo rekao, kratkoročno ništa neće promijeniti”, rekao je novinarima nakon što su Britanci na referendumu odlučili da Velika Britanija treba izići iz EU-a.

Johnson smatra da će Velika Britanija u budućnosti imati koristi od izlaska iz EU-a. “Možemo ponovno pronaći svoj glas u svijetu, glas koji je u skladu s petim najvećim gospodarstvom na svijetu”, rekao je. “Vjerujem da sada imamo divnu priliku: možemo donositi vlastite zakone i određivati poreze posve u skladu s potrebama britanskog gospodarstva.” Pregovori o razdruživanju Velike Britanije od EU-a trajat će dvije godine, možda i više, a potom će trebati još definirati nove odnose, što bi također moglo potrajati nekoliko godina.

Related Posts