Reakcija analitičara na prijedlog mjera IFO instituta

Zagreb – Reindustrijalizacija, održivi rast, nova radna mjesta temeljena na znanju i inovacijama, veća pozornost geostrateškom položaju Hrvatske kao novim vratima EU-a, potpora novoj poljoprivrednoj proizvodnji temeljem koje bi od uvoznice Hrvatska trebala postati izvoznica hrane, posvećenost energetici i aktivnija uloga središnje banke u potpori gospodarskoj politici.

To su dijelovi okvira gospodarskog programa HDZ-a koji je u izradi do svibnja, a djelomično je predstavljen jučer u Zagrebu. Kako je kazao Tomislav Karamarko, predsjednik stranke, koji je – kao i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, pozvao na nacionalni konsenzus za korjenite reforme, nazvavši ih nacionalnim prioritetom koji će nas dovesti do gospodarskog rasta i spriječiti iseljavanje mladih. Detalje programa nije želio javnosti otkrivati ni Hans Werner Sinn, predsjednik münchenskog IFO instituta koji sudjeluje u stvaranju programa HDZ-a, no u intervjuima je poručio da reforme rezultate ne daju preko noći i da treba pet godina da se osjete učinci, a smatra da naš javni sektor nije prevelik, da je euroizacija bila pogreška jer je onemogućila Hrvatskoj da riješi neke probleme kroz devalvaciju ili je napravila devalvaciju vrlo teškom.

Dr. Guste Santini kaže da sve rečeno mi znamo. Sve su to stare stvari. Veli da je samo časopis Ekonomija do sada organizirao 20 znanstvenih skupova o temi ekonomske politike s Hrvatskom u fokusu, a o stvarima o kojima se govorilo jučer u Zagrebu godinama pišu oni koji se nazivaju katastrofičarima. “Nama stranci trebaju doći kazati da će reforme biti bolne i da ćemo dugo čekati rezultate, da nismo koristili komparativne prednosti. Pa, jadranska orijentacija ne postoji još od Venecije. Dobro je da su nam iz inozemstva poručili da nas neće spasiti novac iz europskih fondova, što nam stalno ponavljaju iz Vlade, nego da trebamo imati nacionalni konsenzus oko onog što želimo i u tom smislu podržavam predsjednicu koja želi da bez obzira na političko opredjeljenje idemo u jednom smjeru”.

Hoće li se ići, ne znam, ali znam da neće bez suglasja i bez reforme države koja je preskupa. Bez redefiniranja lokalne uprave i samouprave na 60 općina i gradova s četiri do pet županija ne možemo napraviti iskorak – kaže Santini.
“Meni ovo izgleda kao da se probudite iz noćne more i netko vam pruži novine u kojima piše “yes I can”. Sve strategije su slične pa i jednake, nije problem u strategijama, nego u tome kako ih operativno provesti. Mi se trebamo uhvatiti za tri, maksimalno pet stvari i odučiti da ćemo ih provesti u pet godina i onda ne odustajati kada se nešto poremeti” ističe dr. Ante Babić, koji naglašava da u Hrvatskoj gubimo previše vremena i stojimo u mjestu. Tvrdi da je sve bolje od onog što mi radimo. Bolje je krenuti u pogrešnom smjeru nego stajati u mjestu, dok mi napravimo korak pa se vratimo. “Ne znam što bih rekao na to da nam je javna uprava u redu, da nije prevelika. Jer, ako je to doista tako, onda mi uopće nemamo problem ni s deficitom ni s ičim” kaže ekonomist.
I Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Societe Generale Splitske banke, kaže da tajni nema. “Mjere su odavno poznate, treba poboljšati poslovnu klimu i okruženje, razvijati poduzetništvo, osobito malo i srednje poduzetništvo, smanjiti ulogu države u gospodarstvu, dok porezni sustav i zakonska regulativa moraju biti predvidljivi. Hrvatska kao članica EU-a u posljednjim izvješćem ima zacrtan smjer i nema puno manevarskog prostora s obzirom na naše neravnoteže” konstatira Šantić i dodaje da će reforme kratkoročno utjecati na pad gospodarske aktivnosti i zaposlenosti. Ali, drugog puta nema. Objašnjava da u kratkom roku možemo administrativnim potezima otkloniti barijere u nekim sektorima poput turizma i transporta, a o poboljšanju poslovne klime možemo govoriti tek nakon temeljitog preustroja zemlje, smanjenja poreznih stopa i opterećenja gospodarstva, privlačenja stranih investicija. Dugoročno moramo ulagati u obrazovanje, istraživanje i razvoj.

You may also like