Home Ekonomija RBA-u skočila tromjesečna dobit

RBA-u skočila tromjesečna dobit

by Agencije

Austrijska banka Raiffeisen Bank International (RBI) objavila je da je prvo tromjesečje zaključila s osjetno većom dobiti, uz znatno niži iznos rezervacija, a najavili su i da će s krovnom Raiffeisen Zentralbankom (RZB) razmotriti mogućnost spajanja radi poboljšanja RZB-ovih kapitalnih rezervi i veće efikasnosti.

Banka je tako prva tri ovogodišnja mjeseca zaključila s neto dobiti od 114 milijuna eura, što je 37,3 posto više no što su ostvarili u istom razdoblju lani, pokazalo je poslovno izvješće, neočekivano objavljeno u utorak navečer, dva dana prije najavljenog roka.

Dobit prije poreza povećana je 22 posto i iznosila je 229 milijuna eura. Neto prihodi od kamata smanjeni su 12,5 posto, na 718 milijuna eura, što u RBI-ju objašnjavaju u prvom redu niskim kamatnim stopama. Neto prihodi od naknada i provizija također su smanjeni, za 3,6 posto, na 347 milijuna eura.

RBI je ujedno zabilježio neto dobit od trgovanja, od 28 milijuna eura, dok su u istom prošlogodišnjem razdoblju u toj stavci bilježili neto gubitak od 62 milijuna eura. Znatno je poboljšanje zabilježeno u stavci neto rezervacija za gubitke po otpisima, koje su smanjene čak 59,5 posto, na 106 milijuna eura, a u RBI-u predviđaju da će u cijeloj 2016. godini biti ispod prošlogodišnjih 1,26 milijardi eura.

Smanjen je i udio nenaplativih kredita, za pola postotnog boda, na 11,4 posto, pokazuje bančino izvješće. Iz RBI-ja i krovnog RZB-a izvijestili su ujedno da će razmotriti mogućnost spajanja kako bi se pojednostavila složena struktura grupe i ublažio regulatorni pritisak na RZB da poveća kapitalne rezerve.

Na kraju prošle godine RZB je bilježio stopu adekvatnosti kapitala prema postroženim regulatornim kriterijima od 10,3 posto a RBI od 11,5 posto. “Ciljevi kosolidacije poslovanja bilo bi pojednostavljenje korporativne strukture i bolje usklađivanje grupe s pojačanim regulatornim zahtjevima”, stoji u priopćenju Raiffeisen Bank Internationala.

Analize će biti završene u idućih šest mjeseci kako bi eventualna odluka o spajanju bila donesena prije kraja godine, dodaju iz RBI-ja, ističući da spajanje ne bi utjecalo na burzovnu kotaciju njihovih dionica.

Related Posts