Home TribinaAnalize RBA: U ožujku 5.7 posto kredita manje

RBA: U ožujku 5.7 posto kredita manje

by Agencije

Uslijed konverzije te djelomičnog otpisa kredita u švicarskom franku, nastavka razduživanja građana i niže potražnje poduzeća na domaćem tržištu, u ožujku ove godine nastavljen je godišnji pad ukupnih kredita, i to za 5,7 posto, objavili su iz Raiffeisenbank Austria (RBA).

Kunska protuvrijednost ukupnih plasiranih kredita krajem ožujka ove godine iznosila je 266,7 milijardi kuna. Uz mjesečni pad od 3,4 milijarde kuna ili 1,3 posto, vrijednost ukupnih kredita u odnosu na ožujak 2015. godine niža za 16,2 milijarde kuna, odnosno 5,7 posto.

Razlog snažnijem padu ukupnih kredita na godišnjoj razini, kažu analitičari RBA, posljedica je konverzije te djelomičnog otpisa kredita u švicarskom franku, što je najizraženije vidljivo u godišnjem padu vrijednosti stambenih kredita kod sektora stanovništva. Posljedica je to i nastavka procesa razduživanja sektora stanovništva te smanjene potražnje poduzeća na domaćem tržištu, koja koriste povoljnije uvjete te se dijelom zadužuju na inozemnom tržištu.

Padu ukupnih kredita na godišnjoj razini u ožujku, dodaju, pridonio je i pad valutnih kredita, koji uključuju devizne i kredite uz valutnu klauzulu, dok su čisti kunski krediti zabilježili rast. Kunski krediti su tako krajem ožujka, uz rast na mjesečnoj razini od 2,4 milijarde kuna ili 3 posto, iznosili 82,3 milijarde kuna. U odnosu na isti mjesec 2015., pak, čisti kunski krediti su porasli za 6,9 milijardi kuna, tj. 9,1 posto, čime su nastavili trend rasta godišnjih stopa koji traje od listopada 2014., kažu iz RBA.

S druge strane, valutni krediti su krajem ožujka, uz mjesečni pad od 5,8 milijardi kuna ili 3 posto, iznosili 184,3 milijardi kuna. U odnosu na isti mjesec lani valutni su krediti niži za 23,1 milijarde kuna, odnosno 11,1 posto, čime je, kažu analitičari RBA nastavljen trend pada na godišnjoj razini koji s nekoliko prekida traje od rujna 2012. godine.

Promatrano prema sektorima, vidljiv je nastavak razduživanja dominantnih sektora. Krediti sektoru poduzeća su tako uz godišnji pad za 5,1 milijardu kuna, odnosno 5,5 posto, krajem ožujka iznosili gotovo 88 milijardi kuna, a iz RBA napominju kako je trend razduživanja u ovom sektoru na godišnjoj razini započeo sredinom 2012. godine.

Krediti stanovništvu, čiji je udio u ukupnim kreditima viši od 44 posto, krajem ožujka su uz godišnji pad od 10,3 milijarde kuna, odnosno za 8 posto, iznosili 118,3 milijarde kuna, a proces razduživanja u ovom sektoru traje od srpnja 2015., navode iz RBA te pojašnjavaju kako je pad kredita sektoru stanovništva, uz nastavak procesa razduživanja, najvećim dijelom posljedica konverzije i djelomičnog otpisa kredita u švicarskom franku, s naglaskom na stambene kredite, započet u prosincu prošle godine, a nastavljen početkom ove godine.

“Do kraja godine ne očekujemo znatniji oporavak kreditiranja sektora stanovništva. U uvjetima padajućih tržišnih kamatnih stopa, potencijalni zajmoprimci očekuju još povoljnije uvjete kreditiranja u budućnosti pa se suzdržavaju od sklapanja novih ugovora. Time produžuju razdoblje snižene potražnje za kreditima unatoč ostvarenom oporavku gospodarstva i povećanju realnih plaća i raspoloživog dohotka potrošača nakon otplate dospjelih obveza po kreditima. Istovremeno, kreditna potražnja sektora poduzeća na domaćem tržištu i dalje je ograničena slabijom gospodarskom aktivnošću, ali i mogućnostima povoljnijeg zaduživanja na inozemnom tržištu”, zaključuju iz RBA.RBA: U ožujku

Related Posts