RBA objavio kolika mu je konsolidirana dobit

Raiffeisenbank Austria (RBI) prošlu godinu završila je s konsolidiranom dobiti od 1,12 milijarde eura, što je i više nego dvostruko više u odnosu na 2016., kada je njezina dobit iznosila 520 milijuna eura, priopćeno je u srijedu uz te banke.
“Vrlo smo zadovoljni prethodnom financijskom godinom. Ostvarili smo rezultate koji su među najboljima u povijesti naše kompanije, a istodobno smo uspješno dovršili važne projekte kao što je spajanje s RZB-om”, izjavio je predsjednik Uprave RBI-ja Johann Strobl.

Glavnoj skupštini bit će predložena dividenda u iznosu 0,62 eura po dionici, što bi u ukupnom iznosu bilo 204 milijuna eura ili 18 posto dobiti. Neto prihodi od kamata ostali su uglavnom stabilni, uz blagi porast za 11 milijuna eura na 3,21 milijardu eura.

Unatoč učincima aprecijacije valute, opći troškovi poslovanja grupe smanjili su se za 1 posto ili 37 milijuna eura na godišnjoj razini te iznose 3,1 milijardu eura. Omjer troškova i prihoda poboljšao se za 2,1 postotnih bodova te iznosi 59,4 posto, što je također rezultat višega prihoda od poslovanja.

Neto rezervacije za gubitke od umanjenja vrijednosti smanjene su za ukupno 62 posto ili 471 milijuna eura na godišnjoj razini te su iznosile 287 milijuna eura.

Omjer loših kredita pao je za 3 postotna boda na godišnjoj razini te iznosi 5,7 posto, izvijestili su iz te banke. “I za ovu je godinu puno planova. Želimo ostvariti rast u odabranim zemljama i nastaviti s digitalnom transformacijom RBI-ja. Prošle smo godine pokrenuli ‘Elevator Lab’, najveći program za ubrzanje razvoja financijskih tehnologija u SIE-u. Novi krug započinje u svibnju”, rekao je Strobl.

Kako se navodi u priopćenju, banka ima za cilj srednjoročno smanjenje udjela troškova i prihoda na manje od 55 posto. Cilj RBI-ja je konsolidirani povrat na kapital od približno 11 posto u srednjoročnom razdoblju. Na temelju toga cilja RBI ima namjeru u vidu dividende isplatiti između 20 i 50 posto svoje konsolidirane dobiti. Krajem 2017. RBI je na razini grupe zapošljavao 49.700 zaposlenika, imao je 2.409 poslovnica, te 16,5 milijuna klijenata.

U Hrvatskoj RBA s 26 milijuna eura neto dobiti

RBA u Hrvatskoj lani je poslovala s operativnom dobiti od 40 milijuna eura, dok je dobit nakon oporezivanja iznosila 26 milijuna eura, pokazuje financijsko izvješće.

Kako između ostalog pokazuje izvješće, posebice zbog neplaćanja jednog velikog korporativnog klijenta, u tom su razdoblju povećane neto rezervacije za 25 milijuna eura, na 48 milijuna eura.

Imovina banke krajem prošle godine iznosila je 4,6 milijardi eura, što je za 1,8 posto manje nego godinu dana ranije. Banka je zapošljavala 2.106 djelatnika, a imala je i 75 poslovnica te 0,5 milijuna klijenata.

You may also like

0 comments