RBA: Nema oporavka

Posljednji podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je u rujnu zabilježeno smanjenje broja zaposlenih na mjesečnoj i godišnjoj razini. Broj zaposlenih osoba u rujnu spustio na 1,346 milijuna što je za 15.163 osoba ili 1,1% manje u odnosu na prethodni mjesec. U usporedbi s istim razdobljem 2014., broj zaposlenih osoba je manji za 12.172 ili 0,9%.  U pravnim osobama (koje zapošljavaju oko 80% ukupno zaposlenih) u rujnu bilo zaposleno 6.864 manje osoba nego u istom mjesecu prošle godine (pad od 0,6%) dok je u usporedbi s kolovozom njihov broj smanjen za gotovo 4 tisuće (mjesečni pad od 0,4%), navode analitičari RBA.

Promatrajući kretanje broja zaposlenih u pravnim osobama prema NKD-u, najveći godišnji pad zaposlenosti u rujnu zabilježen je u djelatnosti građevinarstva (koje upošljava 6% zaposlenih u pravnim osobama) gdje je zabilježeno 3.202 zaposlenih osoba manje nego u istom mjesecu lani (pad od 4,4%) dok je na mjesečnoj razini njihov broj za 0,6% niži.

U djelatnosti trgovine broj zaposlenih je u rujnu smanjen za 2.237 osoba u odnosu na isti mjesec lani (pad od 1,2%) odnosno 1,1% je niži u usporedbi s prethodnim mjesecom. Slijedi pad broja zaposlenih u prerađivačkoj industriji gdje je u rujnu zaposleno 196.334 osobe što je 1.603 osoba manje nego u istom mjesecu lani (pad od 0,8%), dok je na na mjesečnoj razini zabilježen pad od 0,4%.

Istovremeno, u rujnu je zabilježen godišnji porast broja zaposlenih u uslužnim djelatnostima, što je prvenstveno odraz dobre turističke sezone. Broj zaposlenih u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane u rujnu porastao za 2.402 u odnosu na prošlogodišnji rujan (3,7%) dok je na mjesečnoj razini zabilježen pad od 3,5%.

Negativni trendovi u kretanju broja zaposlenih očituju se i u kumulativnim podacima za prvih devet mjeseci ove godine. Naime, u razdoblju od siječnja do rujna prosječan broj zaposlenih je niži za 0,9% u odnosu na isti mjesec 2014. Osim toga, zabrinjavajući je podatak o snažnom padu broja aktivnog stanovništva koji je u rujnu dosegnuo svoj povijesni minimum (1.605.141 osoba), navodi se u analizi RBA. “Nepoželjna kretanja zaposlenosti na mjesečnoj razini uobičajena su sezonalna pojava uslijed povratka većeg broja sezonskih radnika u status nezaposlenih, no pad broja zaposlenih na godišnjoj razini odražava dugogodišnje slabo stanje na hrvatskom tržištu rada. Izostanak strukturnih reformi uz niske stope gospodarskog rasta u ovoj godini ne jamče pozitivne pomake u zapošljavanju, štoviše do kraja godine očekujemo daljnje pogoršavanje pokazatelja (ne)zaposlenosti”, prognoziraju analitičari RBA.

You may also like

0 comments