RBA: Do kraja godine oporavak cijena nafte

Sredinom svibnja cijena sirove nafte na robnim burzama dosegnula je najvišu razinu u posljednjih sedam mjeseci podržana očekivanjima kako će zalihe sirove nafte pasti i drugi tjedan za redom zbog pada proizvodnje u SAD-u i posljedično smanjiti zasićenost tržišta.

Dodatno, neočekivani zastoj opskrbe iz Nigerije, Gane i Kanade uz povećanu potražnju, posebice iz Indije pogodovala je rastu cijena na robnim burzama. Cijena nafte tipa Brent (koja je referentna za europsko tržište) jutros se kretala na razini od 49,2 dolara za barel, dok se cijena sirove nafte tipa WTI jutros kretala na razini od 48,6 dolara po barelu.

Prema podacima Svjetske energetske agencije (IEA) globalna proizvodnja sirove nafte u travnju je porasla za 250 tisuća barela na 96,2 mil. b/d. Pritom je pad proizvodnje u zemljama koje nisu članice OPEC-a nadoknađen snažnijom proizvodnjom članica OPEC-a (podržan povećanjem proizvodnje u Iranu, Iraku i UAE-a). Na godišnjoj razini svjetska proizvodnja porasla je u travnju za samo 50 kb/d (u odnosu na porast za više od 3,5 mil. b/d godinu dana ranije). U zemljama koje nisu članice OPEC-a očekuje se pad proizvodnje od 0,8 mil. b/d u 2016 na 56,8 mil. b/d.

Nadalje, prema IEA, globalni rast potražnje u prvom ovogodišnjem tromjesečju revidiran je na više, (na 1,4 mil. b/d) predvođen rastom potražnje u Indiji, Kini i Rusiji. Na razini cijele 2016. rast bi mogao iznositi 1,2 mil. b/d pri čemu će ukupna potražnja dosegnuti 95,9 mil. b/d.

Prema našim očekivanjima, cijena nafte trebala bi se postupno oporaviti prema kraju godine. Iako će tijekom ovog tromjesečja biti prisutan višak ponude nad potražnjom za sirovom naftom na tržištu (oko 1,5 mil. b/d), vidljivo je da bi se u drugoj polovici godine pozitivni jaz između ponude i potražnje trebao suziti na 200 tisuća b/d. Posljedično prema kraju godine očekujemo da će se prosječna cijena sirove nafte tipa Brent približiti razini od oko 50 dolara po barelu.

Glavni razlog za takvo predviđanje vidimo u padu proizvodnje nafte iz škriljevca (SAD) te porast globalne potražnje za naftom u trećem i četvrtom tromjesečju 2016. za 1,5 mil. barela dnevno u usporedbi s prvom polovicom 2015. Naime broj aktivnih bušotina nafte u SAD-u pao je sredinom ožujka na najnižu razinu od prosinca 2009. godine. Stoga smatramo kako će projicirani pad američke proizvodnje u 2016. vjerojatno biti jači nego što je očekivano od strane velikog broja sudionika na tržištu. Ipak, potrebno je situaciju promatrati s oprezom jer porast cijene sirove nafte na tržištu na razinu od 50 do 55 dolara po barelu mogao bi utjecati na porast proizvodnje nafte iz škriljevca.

You may also like

0 comments