Home Ekonomija RBA analize: Maloprodaja nastavlja uzlazni trend

RBA analize: Maloprodaja nastavlja uzlazni trend

by Energypress.net
Konačni podaci DZS-a o prometu u trgovini na malo za studeni potvrdili su preliminarne rezultate odnosno realan godišnji rast od 2,7% (prema kalendarski prilagođenim podacima) dok je u nominalnom izrazu, potpomognut deflacijskim pritiscima, zabilježen blago niži rast prometa u trgovini na malo od 2,5% godišnje.

Obzirom na razmjerno visoku prošlogodišnju bazu (kada je u istom promatranom mjesecu zabilježen godišnji rast od 3,7%) ne iznenađuje usporavanje godišnje stope rasta prometa u trgovini na malo u studenom u usporedbi s prethodnim mjesecom koji je također bio pod utjecajem (nižeg) baznog razdoblja.

Prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima, promet u trgovini na malo u studenom je zabilježio realni mjesečni pad od 1,6% odnosno 1,2% u nominalnom izrazu. U istom promatranom mjesecu, prema izvornim neprilagođenim indeksima, promet u trgovini na malo zabilježio je nominalni i realni pad od 9,4% odnosno 9,5% u odnosu na prethodni mjesec, dok je na godišnjoj razini realno porastao za 3,4% (nominalno 3,2%).

Promatrano prema trgovačkim strukama, (prema izvornim, neprilagođenim indeksima) mjesečni pad prometa u trgovini na malo prije svega je posljedica pada u podkategorijama motorna goriva i maziva (-10,1%) i nespecijaliziranim prodavaonicama živežnim namirnicama (-10,3%) koji u strukturi prometa sudjeluju s više od 50%. S druge strane, rast na godišnjoj razini podržan je rastom u svim promatranim kategorijama izuzev kategorije nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama gdje je zabilježen blagi godišnji pad od 0,3%.

Obzirom na razmjerno visoku orijentiranost potrošača na zadovoljavanje osnovnih životnih potreba ne iznenađuje visok udio u strukturi nominalnog indeksa prometa od trgovine na malo u nespecijaliziranim prodavaonicama živežnim namirnicama od gotovo 37%. U razdoblju od siječnja do studenog je tako u spomenutim prodavaonicama (prema izvornim, neprilagođenim indeksima) promet porastao za 1,2% u odnosu na isto razdoblje lani.

Obzirom na očekivanu veću potrošnju koja je uobičajena prema kraju godine (potaknuta novogodišnjim blagdanima), očekujemo da će s nadolazećim podacima biti potvrđen pozitivan trend u prometu u trgovini na malo, kako u prosincu tako i na razini cijele 2016. godine.

Related Posts