Razvili lijek za korona virus, cijene nafte porasle

Oslabljena panika
Cijene nafte prekoračile su u srijedu na međunarodnim tržištima razinu od 56 dolara, potaknute medijskim izvješćima da su znanstvenici razvili lijek za koronavirus koji i dalje uvelike pritišće globalnu gospodarsku aktivnost.

Trgovce je danas ohrabrilo izvješće kineskog Changjiang Dailyja, službenog biltena grada Wuhana odakle je krenula epidemija, da je tim istraživača na čelu s profesorom sveučilišta Zheijiang Li Langjuanom utvrdio da lijekovi Abidol i Darunavir mogu blokirati virus u eksperimentima. Svjetski mediji su također izvjestili kako je jedan britanski znanstvenik  postigao značajan pomak u utrci za razvoj cjepiva protiv tog virusa, skraćujući uobičajeno razdoblje razvoja s dvije do tri godine na samo 14 dana. Cjepivo neće biti razvijeno dovoljno brzo da se zaustavi aktualna epidemija ali će postignuće britanskog znanstvenika biti iznimno važno u slučaju nove epidemije, prenosi Science Alert.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) umanjila je važnost medijskih izvješća, istaknuvši da “nisu poznati efikasni lijekovi” za virus. Tisuće putnika i posade dva broda za krstarenje smještene su danas u karantenu u azijskim vodama a avioprijevoznici, proizvođači automobila i druge kompanije širom svijeta izračunavaju troškove nastale kao posljedicu izbijanja epidemije zbog brzo širenja virusa.

Očekuje se da će gospodarsko usporavanje uslijed epidemije virusa smanjiti rast globalne potražnje u 2020. za 300.000 do 500.000 barela dnevno, što iznosi otprilike 0,5 posto globalne potražnje,a kinesko će gospodarstvo slabiti zbog karantena, druđtvenog razdvajanja i ograničenja putovanja, pišu analitičari Bloomberga.

Ograničenja putovanja zbog epidemije koronavirusa u Kini mogla bi naštetiti diljem proračunima gradova i država diljem SAD-a, a koji su posljednjih godina imali koristi od ogromnog skoka broja kineskih turista, upozoravaju analitičari.

Kako financijska tržišta posluju putem očekivanja, posve je jasno zažto vijest o lijeku ispravlja taj brod i dovodi u cijenovnu ravnotežu. Međutim, dodatnu potporu cijenama pružila je vijest da Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici među neovisnim proizvođačima, uključujući Rusiju, razmatraju dodatno smanjenje proizvodnje kako bi neutralizirali moguće negativne posljedice po globalnu naftnu potražnju.

Predstavnici OPEC+ okupili su se danas kako bi analizirali utjecaj koronavirusa na globalnu potražnju nafte i gospodarski rast. Razmatraju i pomicanje sastanka sazvanog u ožujku na veljaču, podsjeća Reuters. No, čak i ako se značajnije smani proizvodnja, dulja blokada Kine mogla bi uništiti potražnju ključnog uvoznika. Odvojeno je OPEC jutros na svojim internetskim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 54,66 dolara, što znači da se smanjila 85 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments