Razvija se plinska infrastruktura na Sredozemlju

Mediteranske udruge energetskih regulatora (MEDREG) objavila je 3. svibnja novo izvješće o plinskoj infrastrukturnoj mapi na Sredozemnom moru na temelju podataka prikupljenih iz 14 mediteranskih zemalja.
Izvješće sadrži 25 regulatora iz 21 zemlje, obuhvaćajući Europsku uniju, Balkan i Sjevernu Afriku, te prikazuje trenutačnu situaciju plinske infrastrukture uključujući točke prekograničnog povezivanja plinovodima, skladišne kapacitete LNG-ja, korištenje skladišta i buduće investicijske planova članove Udruge. Analiza pokazuje da većina zemalja regulira pristup trećih strana LNG terminalima i skladištima, kao i ulazne i izlazne točke, osim Egipta, Jordana i Italije.

Postojeći i planirani infrastrukturni projekti odražavaju interes za projekte LNG-ja, osobito u plutajućim jedinicama za pohranu i regasifikaciju (FSRU). Regulatori udruge MEDREG traže sigurnost opskrbe, razvoj tržišta i integraciju regionalnog tržišta kod ulaganja u interkonekcije i LNG postrojenja. Najveće prepreke članovima MEDREG-a su: nedovoljna potražnju na tržištu, financijska izvedivost projekata i očekivani prihodi.

Također se razmatraju regulacijske i pravne prepreke kod zemalja koje su nedavno započele regulaciju tržišta prirodnog plina, kao što su: Jordan, Izrael i Egipat. Uspoređujući godišnju potrošnju s duljinom plinovoda članica Udruge, učinkovit transport plina ima Jordan s 8 mil. m3/km, a slijede ga Velika Britanija i Egipat. Podaci za LNG i skladišne kapacitete u odnosu na potražnju pokazuju da su Španjolska, Portugal, Italija i Francuska najsigurnije zemlje koje će odgovoriti na vrhunac potražnje, dok su Turska i Egipat najnesigurnije, objavio je Energy World.

You may also like

0 comments