Razmjena Katara i Turske dvije milijarde dolara

Prema nekim procjenama, trgovina između Katara i Turske u 2018. godini je dostigla sumu od dvije milijarde dolara, 54 posto više nego u godini prije, izjavio je turski zvaničnik.
Govoreći na Sajmu u Dohi, zamjenik ministra finansija Turske Osman Dincbas rekao je da je Katar u 2018. godini za njegovu zemlju bio jedna od najbrže rastućih trgovinskih sredina te da se očekuje da će razmjena još više rasti. Od početka blokade Katara od Saudijske Arabije, Bahreina, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Egipta u junu 2017. godine, Ankara je postala jedan od najvažnijih katarskih trgovinskih partnera.

Turska je Kataru slala dodatne trupe, hranu i ostale proizvode kako bi zadovoljila njegove potrebe. Kvarter, na čelu sa Saudijskom Arabijom, Kataru je uveo kopnenu, zračnu i pomorsku blokadu, optužujući ga da podržava terorizam, što Doha kategorično negira. Katar je prošle godine Turskoj obećao paket od 15 milijardi dolara za ekonomske projekte, ulaganja i depozite, koji uključuje valutnu razmjenu u iznosu od tri milijarde dolara kako bi se učvrstila turska valuta lira.

Dincbas je rekao da je dio paketa već došao, ali nije precizirao koliko i u kojoj formi. U 2017. godini trgovinska razmjena dvije zemlje iznosila je 1,3 milijardi dolara.

You may also like