Razmatra se razmjena zarobljenika u Jemenu

Jemenske vlasti i pobunjenici pokušali su u četvrtak u Ammanu provesti u djelo sporazum o razmjeni više tisuća zatvorenika, dok traje primirje u Hodeidi iako kasne raspoređivanja snaga u sukobu.
Drugi dan zaredom, predstavnici dviju strana su razgovarali su u jordanskom glavnom gradu o oslobađanju zatvorenika u sklopu primjene sporazuma zaključenog prije mirovnih pregovora održanih u prosincu u Švedskoj, rekao je dužnosnik Ujedinjenih naroda. Sporazum o razmjeni zatvorenika je uz evakuciju ranjenih pobunjenika dio mjera povjerenja koje su prethodile pregovorima u Švedskoj.

Na traženje posrednika UN-a za Jemen Martin Griffithsa, Jordan je prihvatio te razgovore u nazočnosti predstavnika UN-a i Međunarodnog odbora Crvenog križa, koji treba nadzirati razmjene zatvorenika. Sudionici su već razmijenili popise zatvorenika u sklopu sporazuma koji bi se mogao odnositi na ukupno do 15.000 osoba.

Razgovori u Ammanu su se odvijali dok je Vijeće sigurnosti prihvatilo tehničku rezoluciju kojom se potvrđuje uvođenje na za početak 6 mjeseci promatračke misije UN-a za nadzor primirja i povlačenje postrojbi iz grada Hodeida, na zapadu zemlje, koji je u rukama pobunjenika.

Tekstom se predviđa misija od 75 civilnih promatrača. Od kraja prosinca i prethodne rezolucije UN-a, petnaestak promatrača pod zapovjedništvom bivšeg nizozemskog generala Patricka Cammaerta nadziru prekid vatre na snazi od 18. prosinca u Hodeidi, ključnoj luci za usmjeravanje humanitarne pomoći do oko 20 milijuna osoba. Predviđeno povlačenje pobunjenika iz luka Hodeide, Salif i Ras Issa kasne i sukobi nisu u potpunosti prekinuti.

You may also like

0 comments