Home Ekonomija Razmatra se alternativa za međubankarsku kamatnu stopu Libor

Razmatra se alternativa za međubankarsku kamatnu stopu Libor

by Agencije

Skupina globalnih banaka i klirinških tvrtki, u suradnji s američkim regulatorima, definirala je dvije moguće zamjene za Libor, referentnu kamatnu stopu za određivanje cijene kredita vrijednih 160.000 milijardi dolara – od stambenih do poduzetničkih.

Odbor za alternativne referentne kamate (ARRC) objavio je da je zajedno s Fedom definirao kao moguće alternative Liboru – Fedovu kamatnu stopu za prekonoćne kredite između banaka i prekonoćnu kamatnu stopu na američke trezorske zapise.

Regulatori u velikim gospodarstvima poput SAD-a, Britanije, Japana, Švicarske i eurozone razmatraju alternative za londonsku međubankarsku kamatnu stopu Libor otkad je njezina vjerodostojnost narušena skandalom oko lažiranja te kamatne stope u financijskoj krizi 2008. godine. Više od 10 globalnih banaka zbog toga je kolektivno platilo desetke milijardi dolara teške kazne u sklopu nagodbi s vlastima. “Nova referentna kamatna stopa bit će snažna, s mnogo transakcija, a bit će otporna na manipulacije”, kazao je za Reuters jedan od Fedovih guvernera Jerome Powell.

ARRC ističe da dvije kamatne stope koje su utvrđene kao moguće zamjene predstavljaju “snažna” tržišta, preko svakog se dnevno obave transakcije iznad 300 milijardi dolara. Bankari i regulatori već su upozorili na smanjivanje likvidnosti na tržištima za neosigurane kredite poput Libora, što dovodi u pitanje njegovu pouzdanost kao mjeru za američke troškove kreditiranja.

Velike su stvari u toj igri: Liborova 3-mjesečna kamatna stopa referentna je za određivanje cijene 160.000 milijardi dolara vrijednih kredita u SAD-u, a kad se pribroje i krediti u Europi i Aziji, ta se brojka penje na otprilike 350.000 milijardi dolara vrijednih globalnih kredita. “Imati alternativnu kamatnu stopu važno je za financijsku stabilnost, posebno ako aktivnosti s Liborom u nekoj točki prestanu”, ocjenjuje Sandie O’Connor, predsjednica ARRC-a, nadležna i za odnose s regulatorima u JPMorgan Chaseu.

Taj odbor predložio je i okvir za postupno uvođenje novih referentnih kamatnih stopa kako bi se minimalizirali poremećaji na financijskim tržištima. Plan omogućava transakcije povezane s Liborom uz postojanje novih referentnih kamatnih stopa, sve dok brokeri i investitori ne prihvate ta nova rješenja. ARRC čini 15 globalnih banaka te klirinške kuće poput Bank of New York Mellon, CME i LCH.Clearnet.

Related Posts