Različiti standardi punjača izazov za e-automobile

Tesla za sve?

Vlasnici električnih automobila u Njemačkoj su kod punjenja svojih vozila još uvijek suočeni s mnogim preprekama. Jedna od njih su i različiti sustavi punjača. Svaki automobilski koncern radi na svom modelu.

Vlasnici automobila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem nemaju problema s punjenjem goriva u Njemačkoj: mreža od 14.500 benzinskih crpki s preko 150.000 punjača, punjenje u pravilu traje svega nekoliko minuta i put se može nastaviti.

S električnim punjačima je stvar malo drugačija. Iako njihov broj svakodnevno raste, u međuvremenu ih je diljem Njemačke 46.174, problem je u različitim sustavima naplate. Ovdje svaki automobilski koncern naravno vlasnike njihovih automobila želi privoljeti da energiju kupuju na određenim punjačima.

Punjenje ovisno o marki automobila


Automobili koncerna Volkswagen, dakle marke VW, Škoda ili Seat pune se preko sustava Elli. Audi, iako pripada VW-ovom koncernu koristi sustav DCS konkurencije iz BMW-a i Mercedesa. Istim sustavom se služe i vlasnici automobila marka Fiat, Toyota, Hyundai ili Kia. Kao treći vlasnik je sad u sustav DCS ušla naftna kompanija BP.

I jedan i drugi sustav svojim korisnicima preko karte ili aplikacije nude pristup preko 250.000 punjača diljem Europe. „Mi smo sklopili ugovore s preko 500 vlasnika punjača diljem Europe i automobilskim kompanijama nudimo razne pakete”, kaže direktor DCS-a Jörg Reimann. Trenutno se radi na servisu koji bi vlasnike automobila obavještavao o slobodnim punjačima koje će biti moguće rezervirati.

„Tko dovoljno rano uđe na tržište i mušterijama ponudi jednostavna i nekomplicirana rješenja, taj će opstati”, uvjeren je Reimann. On smatra da ekskluzivne punionice nemaju budućnost: „Profit dolazi s volumenom”, kaže on.

Tako ne razmišlja najveće ime na tržištu električne mobilnosti. Tesla raspolaže s oko 150 ekskluzivnih brzih punjača u Njemačkoj te oko 3.000 diljem svijeta. Međutim i ova kompanija se otvara. „Mi ćemo svoju mrežu super-punjača još ove godine učiniti pristupačnom i za ostale automobile na električni pogon”, poručio je šef Tesle Elon Musk preko Twittera u srpnju.

Radi se o tome da Tesla svoju struju želi prodavati i drugima. No koliko punjača će zaista biti dostupno i vlasnicima ostalih marki, za sada ostaje otvorenim.

Putem ekskluzivnosti ide i Audi koji u gradovima planira VIP-punjače za svoje mušterije s pripadajućim „launge-ovima” gdje vlasnici mogu čekati dok je njihov automobil na punjenju. „To je samo nadopuna korištenju punjača tvrtki-partnera”, poručeno je iz Audija.

No to je sve skupa još premalo. Prema jednom ispitivanju javnog mnijenja instituta Allensbach, 64 posto ispitanih navodi premali broj punjača kao glavnu prepreku za kupnju električnog automobila. Mnogi se nadaju da bi i zakonske promjene, kao što je to slučaj s ukidanjem roaminga unutar EU-a za mobilne telefone, mogao pridonijeti tomu da se još više mušterija odluči na kupnju električnog vozila.

You may also like

0 comments