Razina opasnosti u Muenchenu još je na visokom nivou, IS nije slavio

Razina terorističke opasnosti u Muenchenu ostaje i dalje visoka, objavile su njemačke vlasti u petak nakon noći u kojoj su privremeno bile zatvorene dvije željezničke postaje zbog obavještajnih podataka o mogućim samoubilačkim napadima povezanim s ekstremističkim pokretom Islamskom državom.

Dvije željezničke postaje u petak rano ujutro otvorene su nakon što ih je policija zatvorila na Staru godinu no proglašena razina povišene opasnosti i dalje je na snazi. “Još ju ne možemo ukinuti. Upozorenje na povišenu razinu opasnosti i dalje je na snazi”, kazao je glasnogovornik policije. On je rekao da je u tijeku nekoliko istraga, no da nitko nije uhićen.

Prijetnja zbog koje su u četvrtak navečer evakuirane dvije željezničke postaje u Muenchenu povezana je sa islamistima, izjavila je u petak glasnogovornica muenchenske policije. Policija je u četvrtak navečer evakuirala ljude sa glavne željezničke postaje u glavnom bavarskom gradu te s još jedne postaje u distriktu Pasing, zbog kako su navele vlasti, vjerodostojne terorističke prijetnje, objavio je ranije Dpa. Vlakovima je zabranjen ulazak na glavnu željezničku postaju u Muenchenu, koja je inače druga po gustoći prometa u Njemačkoj.  “Kao odgovor na vjerodostojna izvješća, muenchenska policija vjeruje da postoji prijetnja od terorističkog napada na području Grada. Prema raspoloživim informacijama, za koje smo prosudili da su vjerodostojne, noćas se namjerava provesti napad”, objavila je policija na Facebooku.

Kako doznaje njemačka novinska agencija, odlučujuće naznake koje su motivirale tamošnju policiju na zatvaranje tih postaja pristigle su od francuskih vlasti. Prijetnja potječe od skupine, koju policija nije imenovala.  Muenchenski dnevni list Sueddeutsche Zeitung izvijestio je da je cilj policijske istrage šest osumnjičenika. Policija je o mogućim napadima doznala iz više izvora, piše Dpa.
Zbog terorističkih prijetnji, nekoliko je velikih svjetskih gradova pod velikim mjerama sigurnosti. Tako je tradicionalna proslava Nove godine u Parizu ove godine skromnija i uz jake mjere sigurnosti. Zbog terorističkih prijetnji vatromet je u otkazan u Bruxellesu, prijestolnici Belgije i sjedišta Europske unije, a u ponedjeljak je objavljeno da će Crveni trg u Moskvi, na kojem se tradicionalno dočekuje nova godina, biti zatvoren zbog bojazni od potencijalnih napada. Sigurnost je pojačana i u SAD-u, pa je tako u New Yorku policija poduzela izvanredne mjere kako bi pojačala sigurnost na tradicionalnoj proslavi Nove godine na Times Squareu, gdje se očekuje milijun ljudi.

Dvije željezničke postaje u Muenchenu ponovno su rano ujutro u petak otvorene, nakon što su bile zatvorene na Staru godinu zbog “konkretnih obavještajnih podataka o mogućim samoubilačkim napadima povezanim s ekstremističkim pokretom u vezi Islamske države”, izvijestila je njemačka policija. Vlakovi sada ponovno mogu koristiti glavnu željezničku postaju u Muenchenu, kao i drugu u okrugu Pasing, kazala je glasnogovornica policije, dodavši da će službenici i dalje provoditi nasumične provjere pojedinaca. Spomenute postaje bile su evakuirane od mogućih terorističkih napada u četvrtak navečer.

Navodeći informacije koje je primio od stranih obavještajnih službi, bavarski ministar unutarnjih poslova Joachim Herrmann rekao je da je prijetnja bila povezana s organizacijom Islamske države. “Naš općeniti pristup je da nećemo dozvoliti teroristima da diktiraju kako živimo naše živote”, rekao je Herrmann ranije na konferenciji za medije. Ranije je policija objavila na Facebooku da vjeruje da postoji prijetnja od terorističkog napada na području Muenchena. “Prema raspoloživim informacijama, za koje smo prosudili da su vjerodostojne, noćas se namjerava provesti napad”, izvijestila je policija u četvrtak navečer.

Militanti skupine Islamska država su zatočili oko 200 obitelji koje drže kao taoce u Ramadiju, rekao je jedan irački dužnosnik u četvrtak, tri dana nakon što je taj grad oslobođen od džihadista Islamske države. Čelnik lokalne uprave pokrajine Anbar Sabah Karhut je rekao da džihadisti drže obitelji u istočnom dijelu Ramadija kako bi zaustavili koaliciju koju predvode SAD i iračke kopnene snage da protjeraju preostale pripadnike IS iz grada. “Zabrinuti smo za živote civila koje drži ta teroristička organizacija, koja je u srijedu pogubila oko 40 civila u istočnom dijelu Ramadija”, objasnio je. U ponedjeljak je iračka vojska proglasila da je oslobođen Ramadi, glavni grad Anbara, sedam mjeseci nakon što ga je zauzela skupina Islamska država. Časnici koalicije su ocijenili da se oko 700 pobunjenika IS skriva i dalje u tom gradu.

Pripadnici sunitske ekstremističke organizacije takozvane Islamske države (IS) preuzeli su u četvrtak odgovornost za napad na kurdski grad Kamišli na sjeveru Sirije blizu turske granice u kojem je ubijeno najmanje 16 osoba. IS je u priopćenju postavljenom na mrežnoj stranici objavio da su njegovi borci opasani eksplozivom izveli napade na skupine kršćanskih boraca u gradu Kamišliju u sjeveroistiočnoj pokrajini al-Hasek u Siriji. Radikali tvrde da su u napadima ubili najmanje 30 osoba, a ranili stotinu.  Međutim, nevladina udruga Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) navodi da je najmanje 16 osoba ubijeno, a 30 ranjeno u napadima na dva restorana u Kamišliju.  Taj je grad pretežito nastanjen Kurdima i česta je meta napada IS-a zadnjih mjeseci.

Džihadisti Islamske države (IS) preuzeli su odgovornost za pucnjavu u srijedu u kojoj je jedna osoba poginula, a 11 je ranjeno blizu turističkog mjesta u Dagestanu, ruskoj kavkaskoj republici gdje traje islamistička pobuna koju Moskva pokušava ugušiti. “Uz Božju pomoć, ratnici kalifata uspješno su napali djelatnike ruske sigurnosne službe u Derbentu, na jugu Dagestana”, piše u poruci koja se pripisuje IS-u, a prenosi je SITE Intelligence Group, specijaliziran za praćenje islamističkih mrežnih stranica.

Nepoznate osobe su noću na srijedu otvorile vatru na skupinu ljudi pokraj zidina tvrđe u Derbentu koja je 2003. uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske baštine, usmrtivši jednu i ranivši 11 osoba. Na mjestu izgreda pronađeno je 67 čahura, rekao je izvor u sigurnosnoj službi za agenciju Interfaks. Po pisanju javne agencije Ria Novosti koja se poziva na neimenovani izvor, za napad su odgovorna trojica boraca iz Derbenta, koji su počinili i druge oružane napade na tom području, pa tako i napad sredinom prosinca na zaposlenike ruskog ministarstva za izvanredna stanja.

Vlasti su odmah nakon pucnjave povele protuterorističku operaciju na jugu Dagestana, republike na granici s Čečenijom, gdje vlada nestabilnost i gdje se sporadično sukobljuju borci i redarstvene snage. Nakon prvog čečenskog rata od 1994.-1996. i drugog koji je počeo 1999., pobuna se postupno islamizirala i polako se širi ruskim Kavkazom, pri čemu je isprva djelovala u ime Al Kaide, a zatim se priključila IS-u. Ruske obavještajne službe procjenjuju da se više od 2900 Rusa bori u redovima IS-a u Siriji i u Iraku, među kojima je više od 600 Dagestanaca.

You may also like

0 comments