Ovotjedni razgovori između američkih i ruskih dužnosnika ključni su za obnavljanje primirja u Siriji, objavio je u utorak posebni izaslanik Ujedinjenih naroda za Siriju Staffan de Mistura.

Američki glavni tajnik John Kerry i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov prošlog petka tijekom cjelodnevnog razgovora nisu uspjeli postići dogovor o vojnoj suradnji i prekidu vatre na razini cijele Sirije, izjavivši kako još uvijek imaju pitanja o kojima moraju razgovarati.

Vojni dužnosnici dviju sila koje podržavaju suprotstavljene strane u sirijskom petogodišnjem ratu tjednima se sastaju, te nastavljaju s razgovorima kako bi dogovorili završne detalje. “Ovotjedni razgovori između Rusije i SAD-a ključni su za pokušaj ponovnog uspostavljanja prekida vatre”, rekla je u utorak de Misturina glasnogovornica Jessy Chahine u Ženevi.

De Mistura je ponovio poziv na humanitarni prekid sukoba od 48 sati u podijeljenom gradu Alepu kako bi se omogućile evakuacije, te slanje potrebnih zaliha. Ujedinjeni narodi žele dostaviti hranu i lijekove u dio istočnog Alepa koji drže pobunjenici, kao i na zapad gdje su snage sirijske vlade.

UN također želi popraviti elektroenergetski sustav kako bi 1,8 milijuna ljudi omogućili da dobiju struju i čistu vodu, bojeći se da bi moglo doći do širenja zaraza.

Related Posts