Razgovori o klimi nisu tek topli zrak

Bilo koji dogovor koji se postigne na klimatskom summitu u Parizu idućeg mjeseca bit će pravno obvezujući i imat će konkretne posljedice, izjavili su u četvrtak francuski predsjednik i ministar vanjskih poslova odgovarajući SAD-u koji je doveo u pitanje pravni karakter sporazuma.

Američki državni tajnik John Kerry izjavio je za Financial Times od srijede da konferencija UN-a o klimatskim promjenama u Parizu neće iznjedriti pravno obvezujući sporazum koji bi zemlje natjerao da smanje emisije stakleničkih plinova. “To neće biti takav sporazum…Neće biti ciljeva smanjivanja koji su pravno obvezujući, kao što je bio slučaj s Kyotom”, rekao je Kerry govoreći o Protokolu iz Kyota iz 1997. kojim su se zemlje potpisnice obvezale smanjiti svoje emisije stakleničkih plinova.

Kerryeva izjava izazvala je oštar komentar francuskog predsjednika Francoisa Hollandea koji je na Malti na summitu EU-Afrika o migrantskoj krizi. “Ako sporazim nije pravno obvezujući, neće ga ni biti, jer bi bilo nemoguće verificirati ili kontrolirati ono što je učinjeno”, rekao je Hollande.

Kerryev kolega, ministar vanjskih poslova Laurent Fabius rekao je da, za razliku od prethodnih pregovora, sastanak u Parizu nije samo “topao zrak” i da je Kerry vjerojatno “zbunjen”. “Očita je činjenica da bi određeni dogovori trebali imati praktične posljedice, stoga ne treba unositi zbrku što je vjerojatno učinio gospodin Kerry”, rekao je Fabius. Pravni karakter globalnog klimatskog sporazuma jedno je od pitanja koje treba riješiti na sastanku čelnika gotovo 200 zemalja od 30. studenog do 11. prosinca u Parizu.

You may also like

0 comments