Razgovor SAD-a i Rusije protiv uništenja Sirije

Sjedinjene Države će razgovarati s Rusijom i saveznicima u regiji kako bi pokušali izbjeći potpuno uništenje Sirije, rekao je u ponedjeljak u Madridu američki državni tajnik John Kerry. “Vratit ću se ovih dana i sastati s čelnicima Rusije, Turske, Saudijske Arabije i Jordana da razmotrimo opcije koje bi mogle omogućiti pokretanje procesa prema tranziciji u Siriji”, rekao je Kerry koji u Madridu završava kratki put u Europu.

U Moskvi je agencija Ria Novosti spomenula da bi se susret ministara vanjskih poslova Rusije, SAD-a i Saudijske Arabije mogao organizirati u Beču. “Washington pokušava izbjeći potpuno uništenje Sirije sa svim negativnim pojavama, kao što je val migranata koji bježe od sukoba”, rekao je državni tajnik nakon susreta sa španjolskim kolegom Jose Manuel Garcia-Maragllom. “Moralni nam je interes pokušati izbjeći da se katastrofa dodatno pogorša. Već je tri četvrine Sirijaca, 12 milijuna ljudi, raseljeno unutar zemlje ili je izbjeglo u inozemstvo”, rekao je. “Razina imigracije u Europi je opasna uz prijetnju dolaska drugih izbjeglica ukoliko se nasilje u Siriji nastavi”, upozorio je Kerry. Novi val bi imao ogromne posljedice na sigurnost, ne samo Europske unije već i Turske, Jordana i Libanona.

Državni tajnik je ponovio da strahuje da Rusija svojom vojnom intervencijom u sukob pokušava zadržati na položaju sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, što će privući više džihadista u sukob i povećati broj izbjeglica. “Ali ako je Rusija tamo kako bi nam pomogla u traženju puta prema političkom rješenju i u borbi protiv organizacije Islamska država (IS) postoji mogućnost razmatranja potpuno drugačijeg puta. Moramo sjesti i razgovarati kako bismo razmotrili sve mogućnosti”, zaključio je Kerry.

You may also like