Ratni turizam

Kijev – Preko 100 Nijemaca bori se na strani separatista na istoku Ukrajine, pišu njemački mediji. ‘Ratni turisti’ su često Nijemci ruskog podrijetla. Oni se za sada u Njemačkoj ne moraju bojati kazni zbog sudjelovanja u ratu.

U građanskom ratu u Ukrajini na strani separatista  bori se i preko 100 Nijemaca. To u svom aktualnom izdanju piše list “Welt am Sonntag” (WamS) i pritom se poziva na informacije iz njemačkih sigurnosnih krugova. Mnogi od tih boraca potječu iz Rusije, često ih se naziva „ruskim Nijemcima“.  Radi se o pripadnicima njemačke manjine u Rusiji (i drugim bivšim sovjetskim republikama), koji su se proteklih desetljeća s istoka Europe velikom većinom preselili u Saveznu Republiku. Neki od tih boraca ranije su nosili uniformu Bundeswehra. Po pisanju WamS-a, u borbama oko grada Debalceva nedavno je poginuo i jedan Nijemac kazahstanskog podrijetla. Ukrajinski veleposlanik u Berlinu Andrij Melnyk kritizirao je ratni turizam. On je već prije nekoliko dana od Saveznog ministarstva unutarnjih poslova i njemačkog Ministarstva vanjskih poslova zatražio da se pobrinu da Nijemci ubuduće „ne odlaze u smjeru istoka i sudjeluju u ubijanju“, potvrdio je veleposlanik njemačkom listu.

Ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo je pisanje nedjeljnog lista WamS-a o tome da se Nijemci bore na istoku Ukrajine. Savezna vlada raspolaže informacijama o pojedinim njemačkim državljanima. Ukoliko se dođe u posjed spoznaja o mogućem napuštanju Njemačke s ciljem sudjelovanja u borbama u Ukrajini, „te će se spoznaje po mogućnosti iskoristiti kako bi se te osobe spriječilo u odlasku, odnosno taj pokušaj otežalo“, izjavio je jedan glasnogovornik Ministarstva.  Za razliku od njemačkih islamista koji se bore u redovima „Islamske države“, njemački građani koji se bore na istoku Ukrajine u Saveznoj Republici se za sada ne moraju bojati nikakvih kazni. Stručnjak za unutarnju sigurnost bavarske stranke CSU (Kršćansko-socijalna unija) Stephan Mayer to želi promijeniti: „Kad Nijemci sudjeluju u borbenim operacijama, onda bi se trebalo razmotriti kaznenu odgovornost zbog udruživanja u terorističku organizaciju“, kazao je Mayer za WamS.

Osim toga, bavarski je političar predložio da se „barem u slučaju osoba koje posjeduju dvojno državljanstvo, zbog sudjelovanja u građanskom ratu njima oduzme njemačko državljanstvo“.