Rastuća američka proizvodnja pritisnula cijenu nafte

Cijene nafte oslabile su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima pod pritiskom rasta američke proizvodnje, koji potkopava napore OPEC-a i Rusije usmjerene uravnoteženju odnosa globalne ponude i potražnje.
Na londonskom se tržištu cijena barela oslabila 23 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i jutros je iznosila 70,29 dolara. Znatnijih promjena nije bilo na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 66,24 dolara. U ovom su mjesecu do sada cijene nafte porasle za 6,3 posto i to je najveći porast u siječnju od 2013. godine.

Analitičari ističu da su cijene nafte bile pod pritiskom zbog jačanja proizvodnje u SAD-u. Američka proizvodnja je sredinom siječnja dosegnula 9,88 milijuna barela dnevno, što je povećanje za  više od 17 posto u odnosu na sredinu 2016. Očekuje se da će uskoro dosegnuti 10 milijuna barela dnevno.

Dodatno, američke naftne kompanije u prošlom su tjednu povećale broj bušotinskih postrojenja za dodatnih 12, na ukupno 759, podaci su kompanije za usluge u energetici Baker Hughes.

Razina američke proizvodnje već je ‘rame uz rame’ s onom najveće izvoznice Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), Saudijske Arabije. Više od njih proizvodi samo Rusija, koja je u 2017. prosječno proizvela dnevno 10,98 milijuna barela.

S druge je strane potporu cijenama pružio slabiji dolar, koji je u ovoj godini već izgubio 3,2 posto u odnosu na košaricu glavnih valuta. U prošlom tjednu pad tečaja dolara se ubrzao kada je američki ministar financija Steven Mnuchin izjavio da bi vladi Donalda Trumpa odgovarala slabija valuta.

JP Morgan je naviše revidirao procjenu prosječne cijene barela u Londonu u 2018. za 10 dolara, na 70 dolara, a na američkom tržištu za 10,70 dolara, na 65,63 dolara. “Očekujemo da će se cijena barela do kraja prvog tromjesečja ili početkom drugog tromjesečja 2018. na londonskom tržištu približiti razini od 78 dolara”, dodali su iz te američke banke.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 67,94 dolara, te je pala 52 centa u odnosu na prethodni radni dan.

You may also like

0 comments