Rastu diplomatski napori SAD-a u borbi protiv Al Kaide i Islamske države

Američki državni tajnik John Kerry doputovao je u utorak u Somaliju u iznenadni posjet, što je prvi put u povijesti da šef američke diplomacije posjećuje tu istočnoafričku zemlju, objavio je State Department.

“Ministar Kerry sletio je u Mogadišu, u Somaliji, kako bi SAD pružio veću podršku tranziciji prema mirnoj demokraciji u Somaliji”, piše u priopćenju glasnogovornica State Departmenta Marie Harf. “To je prvi posjet jednog državnog tajnika Somaliji”, dodala je ona. John Kerry trebao bi provesti nekoliko sati u zračnoj luci Mogadišua i susresti somalskog predsjednika Hasana Šeika Muhameda te premijera Omara Abdirađida Alija Šarmakea, rekao je američki visoki diplomat. “Ovo je povijesni događaj i mislim da šalje jaku poruku somalskom narodu o našem angažmanu”, objasnio je on novinarima u Nairobiju.

Najvažniji dio tog kratkog simboličnog posjeta trebao bi biti posvećen borbi protiv naoružanih islamista šebaba, pridruženih Al-Kaidi. Po američkom diplomatu, Kerryjeva nazočnost na somalskom tlu trebala bi “poslati jaku poruku šebabima”. (Agencije)