Rastu cijene nafte

OPEC-ovo izvješće
Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 68 dolara, uz potporu smanjene globalne ponude i mjesečnog izvješća OPEC-a koje je ponudilo uvjerljive argumente za nastavak razdoblja smanjene opskrbe i nakon lipnja.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila u polusu 38 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 67,93 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 28 centi višoj cijeni, od 58,54 dolara.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupina neovisnih proizvođača, uključujući Rusiju, smanjuje opskrbu od početka godine kako bi ublažila prezasićenost tržišta.

U danas objavljenom mjesečnom izvješću OPEC je snizio prognozu potražnje za svojom naftom u ovoj godini, predviđajući ujedno snažan rast ponude neovisnih proizvođača.

“To naglašava kontinuiranu zajedničku odgovornost svih zemalja-proizvođača koje sudjeluju u sporazumu da se izbjegne opetovana neravnoteža i da se stabilnost tržišta podupire i u 2019. godini”, konstatiraju u OPEC-u.

U međuvremenu su američke sankcije dodatno smanjile opskrbu iz OPEC-ovih članica Venezuele i Irana.

U kontekstu političkih previranja u Venezueli jučer su eksplodirala dva spremnika za gorivo na istoku zemlje, tvrde izvori iz tamošnje naftne industrije i politike.

Dva su izvora kazala da Sjedinjene Države također namjeravaju obuzdati iranski izvoz sirove nafte od svibnja za oko 20 posto, na manje od milijun barela dnevno.

“S OPEC-ovim rezovima u punom jeku … i tvrdokornim problemima u opskrbi i sve lošijom slikom proizvodnje u Venezueli, nafta ima vrlo dobru potporu”, konstatira Jasper Lawler iz londonskog Capital Groupa.

“Kupci kojima je odobreno izuzeće od sankcija (za iransku naftu) vjerojatno će biti suzdržani dok ne bude jasnije stajalište američkog kabineta”, dodaje Harry Tchilinguirian iz francuske banke BNP Paribas.

Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u srijedu iznosila 66,60 dolara, te je porasla 30 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments