Raste zabrinutost za branu Mosul u Iraku

Sjedinjene Države ispituju branu Mosul, najveću u Iraku, jer pokazuje pogoršanja i moglo bi se dogoditi puknuće s katastrofalnim posljedicama, izjavili su u četvrtak američki dužnosnici.

Stanje već ionako krhke brane pogoršalo se 2014. kada ju je nakratko zauzela džihadistička skupina Islamska država (IS) i prekinula potrebno redovito održavanje. “Trenutno pokušavamo odrediti kolika je prijetnja za puknuće brane”, izjavio je novinarima general Sean MacFarland, zapovjednik međunarodne koalicije protiv IS-a.

Američki inženjeri stavili su senzore na branu, a ronioci proveli inspekciju strukture. SAD radi u uskoj suradnji s iračkom vladom, posebice na planu evakuacije, kazao je general MacFarland. Brana, u pogonu od 1984., podignuta je na tlu od gipsa i vapnenca koji erodira u kontaktu s vodom, zbog čega nastaju šupljine u temeljima. Brana je smještena na rijeci Tigris, 50 kilometara od Mosula. Opskrbljuje vodom i strujom veći dio regije i neophodna je za navodnjavanje prostranih zona nasada u pokrajini Ninive. Zbog njezinih su joj problema inženjeri američke vojske nadjenuli naziv “najopasnije brane na svijetu”, u izvješću inspekcije iz 2007.

You may also like

0 comments