Raste pritisak za napuštanje Sjevernog toka 2 zbog Navaljnog

U Njemačkoj
Dio njemačke politike, uključujući i iz Kršćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel, smatra da bi plinovod Sjeverni tok 2 trebao postati dio odgovora na trovanje ruskog oporbenog političara Alekseja Navaljnog.

Gostujući jučer na radijskoj postaji Deutchlandfunk, Norbert Röttgen, predsjednik odbora za vanjsku politiku Bundestaga, na pitanje trebaju li se radovi na plinovodu zaustaviti izjavio je kako to “mora biti europski odgovor”, prenosi Reuters.

“Moramo odgovoriti na jedinom jeziku koji Putin razumije, a to je prodaja plina”, rekao je Röttgen, inače član CDU-a. Njemački vojni laboratorij u srijedu je objavio kako posjeduje čvrste dokaze da je Navaljni – dugogodišnji kritičar Putinova režima – otrovan nervnim otrovom novičokom.

Podsjetimo, Navaljni se liječi na odjelu za intenzivnu skrb bolnice Charite u Berlinu. Wolfgang Ischinger, predsjednik Minhenske konferencije o sigurnosti i nekadašnji njemački veleposlanik u Washingtonu podržava zajednički odgovor Europske unije i NATO-a i smatra da mekše mjere, poput protjerivanja diplomata, ne bi bile dovoljne. “Ako želimo poslati jasnu poruku Moskvi s našim partnerima, tada ekonomski odnosi moraju biti na dnevnom redu i to znači da projekt Sjeverni tok 2 ne smije biti izostavljen”, kaže Ischinger. No, dodao je da potpuni bojkot ne bi bio dobar potez. “Ne možemo postaviti zid između Zapada i Rusije, to bi bio korak predaleko, ali postoji srednje rješenje, nešto između diplomatskih gesti i potpunog bojkota”, pojasnio je Ischinger. Njemačka kancelarka za sada ne razmišlja o zaustavljanju gradnje.

U srijedu je Merkel rekla da je njemačka vlada odlučna dovršiti izgradnju Sjevernog toka 2, unatoč pokušajima SAD-a da zaustave taj projekt, prenosi poslovni list Handelsblatt.Merkel je odlučnost u pogledu dovršetka plinovoda istaknula tijekom posjeta svojoj izbornoj jedinici na sjeveru Njemačke, govoreći o sankcijama koje je Washington uveo sudionicima izgradnje toga plinovoda koji bi u Njemačku i na šire europsko tržište dopremao 55 milijardi prostornih metara prirodnog plina iz Rusije.

Također u srijedu, nakon što je objavljen nalaz laboratorija, Merkel je najoštrije osudila trovanje ruskog oporbenog političara Alekseja Navaljnog bojnim otrovom i od ruske vlade zatražila objašnjenje.

Ona je naglasila da će s partnerima iz Europske unije i NATO-a i shodno reakcijama iz Moskve, odlučiti o daljnjim zajedničkim koracima. Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas priopćio je kako je njegovo ministarstvo pozvalo ruskog veleposlanika u Njemačkoj Sergeja Nečajeva na razgovor i od njega zatražilo “opširno i transparentno” objašnjenje glede slučaja Navaljni. “Mi od Rusije očekujemo da krivce za ovaj napad pozove na odgovornost”, rekao je Maas.

Veleposlanik Nečajev “tražio je dokaze, ali nije dobio nikakav odgovor, nikakvu informaciju”, izjavila je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova na ruskoj državnoj televiziji. Kremlj je u četvrtak odbacio optužbe da je Rusija odgovorna za trovanje Alekseja Navaljnog i rekao da ne vidi osnove za nametanje sankcija Moskvi zbog ovog slučaja. Glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov je rekao da nema razloga raspravljati o sankcijama protiv Moskve, piše Poslovni dnevnik.

You may also like

0 comments