Raste napetost u Zaljevu dok politika pokušava uspostaviti mir

Prekid letova prema i iz Dohe o kojem je odlučilo nekoliko arapskih zemalja stupio je na snagu u utorak dok se pokušaji posredovanja nastavljaju kako bi se prebrodila neviđena kriza oko Katara, izoliranog i optuženog da “podržava terorizam”.

S Katarom su u ponedjeljak prekinuli diplomatske odnose Saudijska Arabija, Bahrein, UAE, Jemen, Egipat i Maldivi. Pridodane su i ekonomske mjere poput zatvaranja svih kopnenih i pomorskih granica između tih zemalja i Katara, kao i zabrane nadlijetanje katarskim zračnim kompanijama ili ograničeno kretanje osoba.

Nekoliko velikih zaljevskih tvrtki prekinulo je letove prema ili iz Dohe zbog čega je došlo do poremećaja zračnog prometa. Na Internet stranici Dubai Airports svi letovi u pravcu Dohe otkazani su u utorak ujutro. Ukupno je šest zrakoplovnih kompanija Zaljeva te EgyptAir objavilo prekid letova “do nove odredbe”.

Saudijsko civilno zrakoplovstvo zabranilo je od utorka zrakoplovnim kompanijama Katara da nadlijeću kraljevinu što će dovesti do preusmjeravanja, kašnjenja i povećanih troškova. U noći s ponedjeljka na utorak činilo se da Katar traži izlaz iz krize pozivajući na “otvoreni i pošten dijalog”.

U govoru emitiranom na televiziji Al-Jazeera, šef diplomacije emirata, šeik Muhamed ben Abderahman Al-Tani kazao je da neće biti “eskalacije” sa strane Katara. Nekoliko je zemalja pokušalo odigrati posredovatelje u krizi, najtežoj od nastanka 1981. Vijeća za suradnju u Zaljevu, poput Kuvajta koji nije prekinuo odnose s Katarom.

Kuvajtski emir šeik Sabah al-Ahmad Al-Sabah ugostio je u ponedjeljak savjetnika kralja Saudijske Arabije Salmana te je potom pozvao emira Katara šeika Tamim ben Hamad al-Tanija na “suzdržanost”, po kuvajtskoj agenciji Kuna. Turska koja održava bliske odnose sa zaljevskim monarhijama također se založila za dijalog. “Pružit ćemo svu podršku da se stanje vrati u normalu”, rekao je šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu.

U ponedjeljak navečer kralj Salman primio je telefonski poziv od turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Erdogan je razgovarao i s dužnosnicima Katara, Rusije i Kuvajta. “Važnost regionalnog mira i stabilnosti istaknuta je u razgovorima kao i važnost diplomatskih napora i dijaloga radi smanjivanja napetosti”, navodi se u priopćenju.

Nakon razgovora Erdogana i ruskog predsjednika Vladimira Putina Kremlj je objavio kako su pozvali na dijalog i kompromise. Saveznik Rijada i Dohe, SAD je putem državnog tajnika Rexa Tillersona pozvao u ponedjeljak zemlje Zaljeva da ostanu “ujedinjene”.

Katarski ministar vanjskih poslova istaknuo je u utorak “strateški” karakter odnosa sa SAD-om. U Kataru se nalazi najveća američka zračna baza u regiji s 10.000 pripadnika te sjedište američkog vojnog zapovjedništva zadužena za Bliski istok. Ta je baza ključna za borbu protiv Islamske države u Siriji i Iraku koju međunarodna koalicija predvođena Washingtonom vodi a čiji je dio Doha.

Katar je isključen iz arapske vojne koalicije predvođene Rijadom koja se bori protiv proiranskih pobunjenika u Jemenu. Predbacuje mu se da podržava radikalne islamističke skupine te da se nedovoljno distancira od Irana, velikog suparnika Saudijske Arabije.

You may also like

0 comments