Raste Končarev dug u Finskoj

Duguje Regulatoru
Dug Danka Končara kojeg treba uplatiti vladi Finske temeljem kazne za neispunjavanje zakona o tržištu kapitala najnovijom odlukom finskog regulatora FIN-FSA raste za dodatnih 120 milijuna eura, te uz ranije penale za koje je konačnu presudu u travnju potvrdio i Vrhovni upravni sud, ukupan iznos kojeg je ovaj poduzetnik nakupio u Finskoj dosegao je nevjerojatnih 270 milijuna eura.

Riječ je o slučaju Afarak, grupaciji koja se bavi eksploatacijom kroma u Južnoj Africi, čije dionice kotiraju na helsinškoj i londonskoj burzi, a Končar je dionice tvrtke stekao prije desetak godina, no postupak je protiv njega pokrenut zbog prikrivanja vlasničkog udjela koji izravno i s povezanim osobama prelazi 30 posto i iziskuje objavu javne ponude dioničarima.

Zbog upornog izbjegavanja prije dvije i pol godine izrečena mu je kazna od 40 milijuna eura uz obvezu ponude otkupa dionica, te uz dodatne mjesečne penale zbog kašnjenja od po 10 milijuna kuna. Do polovice svibnja prošle godine kada je slučaj bio na stolu regulatora skupilo se 110 milijuna eura penala, a sada je zbog nastavka ignoriranja njihovih odluka koje su nakon Vrhovnog suda postale obvezujuće, FIN-FSA odrezala novu kaznu. Na nju se Končar ima pravo žaliti u narednih 30 dana, no raniji dio kazni je nakon konačnih sudskih odluka za Končara obvezujući.

Iz dokumentacije koju je FIN-FSA objavila nakon sjednice na kojoj je odluka donesena vidi se da je Končar kontaktiran, te je od njega zatraženo očitovanje o eventualnim novim okolnostima, te da je dostavio pismo. No, ustrajava da se na njega obveza javne ponude ne odnosi, te da izravno nema dionice Afaraka, niti ima kontrolu nad tvrtkama koje ih posjeduju.

U zapisnik je ušlo i da Končar nije tražio smanjenje uvjetne novčane kazne, te da je na prethodnom ročištu u vezi izricanja novčane kazne predlagao da ako postoje zakonski razlozi za izricanje kazne ona bude ne veća od 50 tisuća eura, plus dopunski iznosi do 10 tisuća eura.

Zanimljivo je i da, premda smo u Hrvatskoj svjedoci da se njegovi poslovi blago rečeno ne razvijaju, pred FIN-FSA-om Končar nepoštivanje zakonske obveze i odluka nadležnih regulatora i sudova nije pravdao umanjenom sposobnosti plaćanja, što je za FIN-FSA mogao biti jedan od razloga da mu se umanji iznos penala.

You may also like

0 comments