Home Energetika Raste količina ruskog ukapljenog plina u zemljama Europske unije

Raste količina ruskog ukapljenog plina u zemljama Europske unije

by Energypress.net

Javlja Financial Times

Dok Rusija i dalje plovi kroz niz sankcija koje su nametnule Ukrajina i zapadni saveznici, europski uvoz plina iz Rusije nadmašio je opskrbu iz SAD-a. Ovo je prvi put da je Rusija pretekla SAD kao najveći dobavljač plina Europi u gotovo dvije godine.

Preokret koji se dogodio u svibnju ukazuje na poteškoće u smanjenju europske ovisnosti o ruskom plinu, pri čemu se nekoliko istočnoeuropskih zemalja još uvijek oslanja na uvoz iz svog susjeda.

“Iznenađujuće je vidjeti kako tržišni udio ruskog plina i ukapljenog prirodnog plina (LNG) raste u Europi nakon svega što smo prošli i svih napora uloženih u smanjenje ovisnosti o ruskoj energiji”, rekao je Tom Marzec-Manser, voditelj analitike plina u konzultantskoj tvrtki ICIS, za Financial Times.

Odmah nakon što je Rusija pokrenula opsežnu invaziju na Ukrajinu u veljači 2022., smanjila je opskrbu Europi plinom iz plinovoda, a regija je povećala uvoz LNG-a, pri čemu je SAD postao glavni dobavljač.

Sa svim sankcijama i reakcijama Moskve na te sankcije, Sjedinjene Države su u rujnu 2022. pretekle Rusiju kao glavnog opskrbljivača plinom za Europu i od 2023. godine činile oko petinu opskrbe LNG-om u regiji.

Međutim, prošlog mjeseca isporuke plina i LNG-a iz ruskih plinovoda činile su 15 posto ukupne opskrbe EU-a, UK-a, Švicarske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije, prema podacima ICIS-a.

U međuvremenu, LNG iz Sjedinjenih Država činio je do 14 posto opskrbe regije, što je najniža razina od kolovoza 2022.

Prema ICIS-u, preokret je došao usred općeg porasta europskog uvoza ruskog LNG-a. Važno je napomenuti da Rusija i dalje opskrbljuje Europu plinovodima kroz Ukrajinu i Tursku.

Na tokove u svibnju također je utjecalo nekoliko jednokratnih čimbenika, uključujući prekid u glavnom američkom postrojenju za izvoz LNG-a, dok je Rusija nastavila slati više plina kroz Tursku prije planiranog održavanja u lipnju.

Međutim, Marzec-Manser iz ICIS-a rekao je da preokret “vjerojatno neće potrajati”. Kasnije ove godine Rusija će moći isporučivati LNG u Aziju svojim Sjevernim morskim putem. Očekuje se da će to smanjiti količinu poslanih u Europu, dok se proizvodnja LNG-a u SAD-u ponovno povećava.

“Rusija ima ograničenu fleksibilnost da zadrži ovaj udio u Europi kako potražnja za plinom raste sljedeće zime, dok ukupna proizvodnja LNG-a u SAD-u samo raste s još više novih kapaciteta koji dolaze na globalno tržište do kraja godine”, objasnio je Manser.

Još jedan čimbenik vrijedan pažnje je tranzitni sporazum između Ukrajine i Rusije koji također ističe ove godine, što dovodi u opasnost tokove kroz tu rutu.

Related Posts