Home Geopolitika Raste broj talibanskih žrtava u Pakistanu

Raste broj talibanskih žrtava u Pakistanu

by Agencije

Pakistanski talibani ubili su u ponedjeljak 19 osoba u Lahoreu i Quetti, a 85 ljudi je ranjeno, prenose agencije AFP i dpa o novom valu nasilja talibana koji najavljuju da je to tek početak.

Policija je navela da je među ubijenima u Lahoreu šest policajaca. Bombaš-samoubojica aktivirao je eksploziv u jednoj od glavnih prometnica Lahora tijekom prosvjeda koji su organizirali pakistanski farmaceuti. Odgovornost za napad preuzela je frakcija pakistanskih talibana, Džamat-ur-Ahrar. Glasnogovornik te skupine upozorio je da je atentat u ponedjeljak tek početak niza napada.

Džamat-ur-Ahrar preuzeo je odgovornost za bombaški napad počinjen na Uskrs prošle godine u parku u Lahoreu u kojem je poginulo više od 70 ljudi. Ta kulturna prijestolnica Pakistana od gotovo deset milijuna stanovnika u prošlosti je često bio meta napada pakistanskih talibana, ali je posljednjih mjeseci bio uglavnom miran.

Satima poslije u ponedjeljak, dvojica priotehničara poginula su u pokušaju deaktiviranja eksploziva u gradu Quetti na jugozapadu, prenosi agencija dpa. Tijekom noći na ponedjeljak, improvizirana eksplozivna naprava ozlijedila je trojicu pakistanskih vojnika koji su u ponedjeljak umrli od zadobivenih ozljeda, navodi vojska. Nadalje, taliban na motociklu ubio je snimatelja lokalne televizije što je novi napad na pripadnike medija.

Nasilje u Pakistanu bilo je u padu otkako je vojska potisnula talibane i njima srodne pripadnike Al Kaide iz sjeverozapadnih plemenskih područja na granici s Afganistanom u nizu ofenziva koje je pokrenula sredinom 2014. No vlada nije uspjela suzbiti sposobnost pobunjenika da izvedu iznenadne napade, što je izazov za sigurnosne snage i obavještajne agencije, piše dpa.

Related Posts