Rast trgovine u Eurozoni stagnirao i u svibnju

Sezonski prilagođen promet od trgovine na malo u 28 zemalja Europske unije u svibnju je porastao za 0,3 posto na mjesečnoj razini, posustavši pod pritiskom slabijeg prometa od trgovine motornim gorivima, pokazalo je u petak izvješće Eurostata. U 28-članom EU ukupan promet od trgovine na malo u travnju je prema mjesecu ranije bio uvećan za 0,6 posto, uz podršku 0,4-postotnog rasta prometa u kategoriji automobilskih goriva, objavio je u najnovijem izvješću europski statistički ured.

Rast ukupnog prometa na mjesečnoj je razini usporio i u 19-članoj eurozoni, na 0,2 posto, s 0,7 posto koliko je uvećan u prethodnom mjesecu. Za rast ukupnog prometa u EU u cjelini zaslužan je segment prehrambenih i duhanskih proizvoda i pića, u kojem je obujam prometa porastao za 0,4 posto. Slijede neprehrambeni proizvodi, s rastom obujma prometa za 0,3 posto, dok je promet smanjen u kategoriji automobilskih goriva, za 0,6 posto.

Slična kretanja zabilježena su i u eurozoni. Najviše zaslužni za rast prometa u cjelini su kategorije prehrambenih, duhanskih proizvoda i pića te neprehrambenih, u kojima je promet na mjesečnoj razini porastao za po 0,4 posto, dok su uteg automobilska goriva, s padom prometa od 0,7 posto. Među zemljama EU-a čijim su podacima raspolagali u Eurostatu, najveći je rast ukupnog prometa od trgovine na malo zabilježen u Poljskoj, za 1,5 posto, a slijede Estonija i Malta, s rastom prometa od 1,4 odnosno 1,1 posto. Nasuprot njima, najizrazitiji pad prometa zabilježen je u Irskoj, za 2,5 posto, Danskoj, za 1,4 posto, te u Litvi, za 1,2 posto.

Podaci za Hrvatsku označeni su kao povjerljivi, pokazuje izvješće Eurostata. Na godišnjoj razini promet od trgovine na malo u čitavom EU porastao je u svibnju tri posto, a proizlazi iz rasta prometa u svim promatranim kategorijama proizvoda. Pritom je najveći rast zabilježen u kategoriji neprehrambenih proizvoda, za 4,2 posto. Slijede prehrambeni i duhanski proizvodi i pića, s rastom prometa od dva posto, te motorna goriva, s prometom većim za 1,3 posto.

U 19-članoj eurozoni promet je u svibnju na godišnjoj razini uvećan 2,4 posto, pri čemu je najizrazitiji rast, kao i u EU28, zabilježen je u kategoriji neprehrambenih proizvoda, za 3,4 posto, a slijede prehrambeni i duhanski proizvodi i pića, s rastom od 1,7 posto, i motorna goriva, s prometom većim za 0,7 posto. Među zemljama članicama najizrazitiji rast ukupnog prometa u svibnju na godišnjoj razini zabilježile su Poljska (7,6 posto), Estonija (5,7 posto) i Irska (5,6 posto), dok su najveći pad imali Luksemburg (10,6 posto), Danska (2,4 posto) i Belgija (1,5 posto).

You may also like