Rast švicarskog gospodarstva jači od očekivanoga

Ženeva – Švicarsko gospodarstvo u četvrtom je kvartalu zabilježilo snažniji rast nego što se očekivalo, uz podršku ojačale domaće potrošnje i inozemne potražnje za švicarskim robama, pokazali su u utorak podaci tamošnjeg ministarstva gospodarstva.

Bruto domaći proizvod (BDP) porastao je 0,6 posto u odnosu na treće tromjesečje, kada je bio uvećan za revidiranih 0,7 posto. Ekonomisti su očekivali da će rast na tromjesečnoj razini usporiti na 0,3 posto. Na godišnjoj je razini BDP poskočio za 1,9 posto, a isti tempo rasta gospodarstvo je zabilježilo i u trećem tromjesečju. Ekonomisti su također očekivali njegovo usporavanje, na 1,7 posto. U cijeloj 2014. godini, gospodarstvo je poraslo dva posto, neznatno snažnije nego u 2013. kada je uvećano 1,9 posto. Time je zabilježilo najbrži rast od 2010. godine.

Pozitivni doprinos rastu pružile su privatna i javna potrošnja, pri čemu je potrošnja kućanstava prema tromjesečju ranije ojačala 0,3 posto a državna potrošnja za 1,9 posto. Ulaganja u opremu ojačala su jedan posto, nastavljajući uzlazni trend, dok su ulaganja u građevinarstvu pala 1,4 posto. Izvoz roba poskočio je 12,6 posto, no ako se izuzmu skupocjeni artikli, smanjen je za 0,2 posto. Sličan trend zabilježen je i kod robnog uvoza, koji je porastao 7,6 posto, no ako se izuzmu skupocjeni proizvodi, smanjio se 1,8 posto, najvećim dijelom zbog smanjenja uvoza kemijskih i farmaceutskih proizvoda. Izvoz usluga istodobno je porastao 0,6 posto, dok je na strani uvoza usluga zabilježen rast od 0,5 posto. Na strani proizvodnje prerađivačka industrija dala je najsnažniji poticaj rastu. Proizvodni i sektor financijskih usluga ojačali su po 1,8 posto. Nekretninski sektor i stanogradnja zabilježili su rast aktivnosti od 0,5 posto a državni sektor za 0,8 posto.

Uteg rastu BDP-a bili su, pak, sektori graditeljstva, transporta i skladištenja, te sektor informacija i komunikacija. Graditeljski sektor zabilježio je pad aktivnosti od 0,5 posto. U ovoj se godini očekuje pad gospodarskih aktivnosti, s obzirom na siječanjsku odluku Švicarske narodne banke o ukidanju minimalnog tečaja franka prema euru, čime je bila izazvala snažan uzlet franka. Švicarski institut KOF prognozira pad gospodarstva od 0,5 posto u ovoj godini, te stagnaciju u 2016. Švicarsko ministarstvo objavit će gospodarske prognoze 19. ožujka. Početkom mjeseca pojasnili su da je teško procijeniti razmjere potencijalnog usporavanja gospodarstva povezanog s aprecijacijom franka nakon ukidanja minimalnog tečaja prema euru. U prosincu je stručna skupina pri ministarstvu prognozirala rast od 2,1 posto u ovoj godini, koji je u idućoj trebao ubrzati na 2,4 posto.