Rast suverenizma i nova globalizacija teme Davosa

Iako će okupiti 3000 sudionika iz 115 država, ovogodišnji Svjetski ekonomski forum (WEF) u Davosu proći će bez najmoćnijih ljudi svijeta – predsjednika SAD-a, Rusije, Kine i Francuske.
Skup u švicarskom zimovalištu čuven je kao okupljanje svjetske političke i gospodarske kreme, a održava se od 22. do 25. siječnja. Ovogodišnja tema je “Globalizacija 4.0: Oblikovanje globalne svjetske arhitekture u doba četvrte industrijske revolucije” koja pokriva dva glavna trenda.

Prvi je da je ovo vrijeme za globalnu suradnju jer se frustracija zbog nedostataka globalizacije u konzistentnom podizanju životnog standarda prelijeva u populizam i nacionalizam. Drugi se pak trend oslikava u cijelom novom valu promjena s kojima se suočavamo u obliku visokotehnološke digitalne revolucije. “Ovaj četvrti val globalizacije treba biti usmjeren na čovjeka, inkluzivan i održiv. Ulazimo u razdoblje produžene gospodarske nestabilnosti koju donosi tehnološka disrupcija četvrte industrijske revolucije i preslagivanje geoekonomskih i geopolitičkih snaga”, izjavio je Klaus Schwab, osnivač i izvršni predsjednik WEF-a. Od viđenijih svjetskih čelnika dolazak je najavila njemačka kancelarka Angela Merkel te japanski premijer Shinzo Abe i nedavno ustoličeni predsjednik Brazila Jair Bolsonaro.

Međunarodne institucije predstavljat će čelnici Ujedinjenih naroda, Svjetske banke, Organizacije za ekonomsku suradnju i razvitak, Međunarodnog monetarnog fonda i NATO saveza, piše Poslovni dnevnik.

Američki predsjednik ne dolazi zbog zaokupljenosti rješavanjem problema djelomične blokade rada državnih institucija, pojasnila je Bijela kuća. Stoga će SAD predstavljati državni tajnik Mike Pompeo te ministri financija i trgovine, Steven Mnuchin i Wilbur Ross. Predviđeno je da Mnuchin i Pompeo govore na otvaranju skupa u utorak. Među poslovnim ljudima izdvaja se redovni sudionik Davosa, osnivač Microsofta Bill Gates te prvi čovjek Ubera Dara Khosrowshahi. Najzastupljenije regije svijeta na ovogodišnjem Davosu su zapadna Europa sa 1159 sudionika, Sjeverna Amerika sa 860 te Azija sa 274 sudionika.

You may also like

0 comments