Smanjeni izgledi za smanjenjem kamata

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi pali jer je veći nego što se očekivalo rast proizvođačkih cijena u SAD-u smanjio izglede da će američka središnja banka početi smanjivati kamatne stope u lipnju.

Najnoviji podaci pokazali su da su proizvođačke cijene u SAD-u u veljači porasle 0,6 posto, dvostruko više nego što se očekivalo, i to ponajviše zbog rasta cijena benzina i hrane.

To je potaknulo korekciju cijena dionica u komunalnom i nekretninskom sektoru, koje su osjetljive na promjene kamatnih stopa.

Cijena dionice tehnološke zvijezde Nvidije pala je, pak, 3,2 posto, povukavši cijeli sektor na niže u prosjeku za 1,8 posto.

Od početka tjedna sektor proizvođača čipova pao je 3,5 posto jer su ulagači odlučili povući dio zarade s tržišta nakon nedavnog snažnog skoka njihovih cijena.

Idućega tjedna u fokusu ulagača bit će sjednica Feda. Očekuje se da će središnja banka ostaviti kamatne stope nepromijenjene, a kako je u posljednja dva mjeseca inflacija ostala povišena, sve je manje izgleda i da će Fed smanjiti kamate u lipnju.

Unatoč padu dva dana zaredom, indeksi su i dalje na putu blagih dobitaka u ovom tjednu.

Na europskim se burzama u petak ujutro trguje oprezno jer je veći nego što se očekivalo rast proizvođačkih cijena u SAD-u doveo u pitanje procjene na tržištu o tome kada će Fed početi smanjivati kamatne stope.

Na Zagrebačkoj se burzi u petak očekuje stagnacija Crobexa, koji su porasli četiri dana zaredom i dosegnuli nove rekordne razine, pa su i na putu znatnog tjednog dobitka.

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, dok je dolar ojačao jer su nakon znatnog rasta proizvođačkih cijena u SAD-u splasnuli izgledi da će Fed u lipnju smanjiti kamatne stope.

Cijene nafte, pak, stagniraju, nakon jučerašnjeg snažnog rasta.

Related Posts