Rast prodaje automobila u Uniji, ali i u Hrvatskoj

Prodaja novih automobila na europskom tržištu zabilježila je u ožujku najveći skok u godinu dana, izvijestilo je u četvrtak europsko udruženje proizvođača automobila (ACEA), a dvoznamenkasti rast zabilježen je i u Hrvatskoj.

U prošlom je mjesecu u 27 zemalja Europske unije (bez Malte za koju podaci nisu bili dostupni) registrirano 1,6 milijuna novih automobila, što je 10,6 posto više nego u istom mjesecu prošle godine. To je najsnažniji rast od prošlogodišnjeg ožujka a uzlazni trend nastavljen je 19. mjesec zaredom.Prodaja je porasla na svim velikim tržištima, posebno u Španjolskoj gdje je poskočila 40,5 posto. Dvoznamenkastu stopu rasta zabilježila je i Italija, od 15,1 posto. U Francuskoj i Njemačkoj prodaja je porasla 9,3 odnosno devet posto.

Hrvatska je također prema podacima ACEA-e u ožujku zabilježila dvoznamenkasti rast prodaje, za 13,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani, uz registriranih 3.397 novih automobila. U prvom ovogodišnjem tromjesečju prodaja automobila u 27 zemalja Europske unije (bez Malte) uvećana je 8,6 posto, uz registriranih 3,528 milijuna novih automobila. Među najvećim je tržištima ponovo prednjačila Španjolska s 32,2-postotnim rastom. Slijedi Italija s 13,5 posto, Francuska sa 6,9 i Velika Britanija sa 6,8 posto. Najslabiji je rast prodaje zabilježila Njemačka, za 6,4 posto.

U Hrvatskoj je u prva tri ovogodišnja mjeseca prodano ukupno 7.958 novih automobila, što je 9,4 posto više nego u istom razdoblju lani, pokazuju podaci europskog udruženja proizvođača automobila. (Agencije)