Rast plaća širom svijeta znatno usporio – ILO

Rast plaća širom svijeta znatno je usporio, što bi moglo dodatno produbiti nejednakost i prigušiti potrošnju u cijelom svijetu, objavili su Ujedinjeni narodi u najnovijem izvješću.

“Rast plaća širom svijeta usporio je s 2,5 posto u 2012. na 1,7 posto u 2015. godini, što je njihov najslabiji rast u četiri godine“, konstatira u najnovijem izvješću, objavljenom u četvrtak, UN-ova Međunarodna organizacija za rad (ILO).

ILO prati plaće zaposlenih širom svijeta i predstavlja rezultate istraživanja o prihodima kućanstava i kupovnoj moći potrošača u izvješćima koje objavljuje svake druge godine. Prvo je objavljeno 2008. godine.

Glavni je pokretač identificiranog trenda dramatično usporavanje u zemljama u razvoju, primjećuju u ILO-u.

Objavljene brojke jako zabrinjavaju, konstatira zamjenica ravnatelja ILO-a za regulativu rada Deborah Greenfield.

Nakon financijske krize u 2008. godini zemlje u nastajanju, posebno Brazil, Indija i Južnoafrička Republika, bile su glavni motori rasta plaća na globalnoj razini a njihovo je hvatanje koraka s bogatijim zemljama potaknulo nadu o smanjivanju razlika na međunarodnoj razini, napomenula je Greenfield.

Taj je proces u međuvremenu usporio a možda je i prekinut, kazala je Greenfield novinarima u Ženevi, izdvojivši u tom kontekstu samo Kinu gdje plaće po njenim riječima još uvijek rastu znatno brže nego u drugim zemljama.

Među uzrocima problema u zemljama u razvoju glavni autor ILO-va izvješća Patrick Belser izdvaja oštar pad cijena nafte i roba.

Istodobno su plaće su u razvijenim zemljama rasle bržim tempom, konstatirali su autori izvješća, iako Greenfield upozorava da je napredak i u toj skupini krhak zbog “sve veće ekonomske, društvene i političke nesigurnosti”.

U izvješću se također ističu velike razlike u plaćama zaposlenih žena i muškaraca, te veliki raskorak između plaća direktora i niže rangiranih radnika.

U Europi žene u prosjeku zarađuju oko 20 posto manje po satu nego muškarci, utvrdili su u ILO-u. Žene na položajima izvršnih direktora u Europi zarađuju otprilike 50 posto manje od muških kolega, ističu.

U analizi nekoliko kompanija s visokim plaćama ILO je utvrdio da jedan posto radnika s najnižim plaćama zarađuje u prosjeku 7,10 eura po satu a jedan posto onih s najvišim plaćama 844 eura po satu.

“Ne vidimo veliki napredak u rješavanju problema nejednakosti, upravo suprotno”, kazala je Greenfield.

(Agencija)

You may also like

0 comments