Rast kineskog uvoza potpomogao rast cijena nafte

Produljenje sporazuma
Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima, nakon što su se glavni proizvođači dogovorili o produljenju sporazuma o rezovima proizvodnje do kraja srpnja, a kineski uvoz sirove nafte narastao u svibnju je na najvišu razinu.

Cijena u Londonu gotovo je udvostručena od kada su u travnju Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC), Rusija i partneri proizvođači, pod nazivom OPEC + dogovorili rezove proizvodnje za 9,7 milijuna barela dnevno, tijekom svibnja i lipnja, kako bi poduprli cijene pritisnute krizom zbog koronavirusa.

U subotu je OPEC+ dogovorio da će produljiti rezove proizvodnje za gotovo 10 posto globalnih isporuka do kraja srpnja. Nakon dogovora najveća je izvoznica – Saudijska Arabija, povećala cijene prema ugovorima za isporuke u srpnju. “Budući da su Saudijska Arabija i Rusija unaprijed dogovarale ishod toga sastanaka, može se reći da je tržište imalo razumno povjerenje u ishod nakon što je sastanak najavljen”, izjavio je Harry Tchilinguirian iz BNP Paribasa. “Kao rezultat, sporazum je donekle uračunat u cijene već pri zatvaranju trgovanja u petak”, dodao je.

Niske cijene privukle su kineske kupce, no konzultantska kompanija JBC Energy upozorava da veće cijene mogu obeshrabriti kupce i smanjiti krhki oporavak potražnje. Jutros OPEC nije objavio cijene barela referentne košarice za petak. U četvrtak je bila 34,84 dolara, što znači da je oslabila 62 centa u odnosu na prethodni trgovački dan.

You may also like

0 comments