Rast cijene nafte zbog prekomjerne opskrbe i Islamske države

 

Cijene barela nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima nakon što su paravojne postrojbe Islamske države (IS) objavile da su preuzele kontrole nad iračkim gradom Ramadijem, važnim za opskrbu naftom.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 37 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 67,18 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 48 centi višoj cijeni, od 60,17 dolara. “Grad Ramadi predstavlja stratešku pobjedu samozvane Islamske države (IS). Činjenica da IS godinu dana nakon zračnih napada koalicije i dalje provodi velike vojne operacije potvrđuje ocjenu da će Irak ostati nestabilan još dugo vremena”, konstatira Richard Mallinson iz londonskog Energy Aspectsa. “Krakoročno gledano, rizici po opskrbu ipak se ne čine ozbiljnijima nego što su dosad bili. Tržište je i dalje prekomjerno opskrbljeno, a ako cijene u SAD-u nastave rasti, ponovno će se povećati i broj aktivnih bušotina u toj zemlji, što bi pak usporilo proces uravnoteženja”, dodaje Mallinson.

Savjetodavna tvrtka Baker Hughes izvijestila je u petak o padu broja bušotina na kopnu 23. tjedan zaredom, ali je tempo tog pada proteklih tjedana usporio, sugerirajući da se razdoblje smanjenja aktivnosti bušenja možda bliži kraju, budući da se cijene oporavljaju nakon 60-postotnog pada u razdoblju od lipnja do ožujka. “Aktivnosti bušenja više su nego prepolovljene od početka godine, kliznuvši na najnižu razinu od kolovoza 2010. godine, ali ta se činjenica još nije reflektirala u konkretnim podacima o proizvodnji”, navode u bilješci analitičari Commerzbanka. “Vidimo značajan potencijal za korekciju cijena čiji su rast dosada podupirala očekivanja o smanjenju opskrbe iz SAD-a”, dodaju. Smanjenje opskrbe ne nazire se ni na strani Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC). Tako je iranski zastupnik pri OPEC-u Roknedin Džavadi za Reuters kazao kako ne očekuje promjenu proizvodne politike na redovnom sastanku tog kartela u lipnju. Dodao je i da se u Iranu nadaju da će izvoz nafte dosegnuti razine prije uvođenja sankcija, od 2,5 milijuna barela dnevno, tri mjeseca nakon postizanja konačnog dogovora o iranskom nuklearnom programu.

S druge strane fondovi sve manje vjeruju u rast cijena nafte, donosi Platts. Uvjereni su da će OPEC zadržati visoke razine proizvodnje. Međunarodna agencija za energetiku smatra kako je OPEC-ova obrana visine proizvodnje tek započela, no oprezni su uoči sastanka OPEC-a koji je najavljen za 5. lipnja u Beču. Odvojeno je OPEC u ponedjeljak na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 62,74 dolara, što znači da je bila 39 centa niža nego prethodnog trgovinskog dana. (agencije)